Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %17 %406 %2019 %11:%Ιουλ

Τι κάνει η ΕΕ για πάταξη της τρομοκρατίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά και τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004, οι οποίες άφησαν πίσω τους 191 νεκρούς και περίπου 2 000 τραυματίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε διάφορες δράσεις για πάταξη της τρομοκρατίας, με το Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίζει διάφορες νομοθεσίες.


Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ειδικά ως αντικείμενο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρονολογείται από το 2002 και εισήγαγε μια κοινή αντίληψη για τα τρομοκρατικά εγκλήματα και τις ελάχιστες ποινές για τους δράστες σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, αναγνώρισε τον ευάλωτο χαρακτήρα των θυμάτων της τρομοκρατίας και τη βοήθεια που χρειάζονται τα θύματα και οι οικογένειές τους.

Διάφορες δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην καταλήγουν επικίνδυνα όπλα στα χέρια των λάθος ανθρώπων.

Για παράδειγμα, η αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα κλείνει τα νομικά κενά που επέτρεψαν στους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν ανακατασκευασμένα όπλα, για παράδειγμα στις επιθέσεις του Παρισιού το 2015. Μάλιστα, απαιτείται από τα κράτη μέλη να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης, διατηρώντας εξαιρέσεις για τους κυνηγούς, τα μουσεία και τους συλλέκτες.

Παράλληλα, το ευρωκοινοβούλιο πιέζει για καλύτερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων αλλά και για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2017, η ΕΕ δημιούργησε την ειδική επιτροπή του ΕΚ, TERR, με σκοπό την αξιολόγηση των ελλείψεων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών και για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης.

Επίσης, γίνονται κινήσεις για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης.

Τέλος, το ΕΚ προτείνει την ενίσχυση του ρόλου των οργανισμών της ΕΕ, όπως για παράδειγμα της Europol και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Τεχνολογικών Πληροφοριών Μεγάλης Κλίμακας.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px