Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %10 %339 %2019 %10:%Ιουλ

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις πρώτες συνέπειες των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρχίσει να δέχεται η Τουρκία. Οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μέτρα κατά της Άγκυρας, τα οποία εάν χρειαστεί σε επόμενο στάδιο θα γίνουν και στοχευμένα. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν προτείνουν σε πρώτο χρόνο προς τα 28 κράτη-μέλη μια σειρά από πολιτικά και διπλωματικά μέτρα έναντι της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εισηγήσεις για αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και για πάγωμα υψηλών πολιτικών διαλόγων, καθώς και προενταξιακών κονδυλίων.Σε ό,τι αφορά τα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή τις κυρώσεις, παραπέμπονται σε δεύτερη φάση, αλλά έχουν σκιαγραφηθεί με μια ουσιαστική προσθήκη που περιλήφθηκε στο κείμενο μετά από παρέμβαση των γραφείων της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Η έγκριση των μέτρων που προτείνονται, απαιτεί ομόφωνη απόφαση των «28», κάτι στο οποίο προσβλέπει η Λευκωσία, εντός των επόμενων 10 ημερών.

Οι προτάσεις ΕΥΕΔ-Κομισιόν προς τους «28», συνολικής έκτασης δύο σελίδων, αναφέρουν επίσης ότι πιθανά μέτρα προς απάντηση των τουρκικών έκνομων δραστηριοτήτων δεν αποκλείουν τη διαρκή δραστηριότητα και τις διπλωματικές προσπάθειες από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. και την Κομισιόν, με στόχο, όπως αναφέρεται, να αποφευχθεί κλιμάκωση και τελικά να ενθαρρύνουν βιώσιμες λύσεις «σε ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των καλών γειτονικών σχέσεων, ενώ λαμβάνουν υπόψη και το πλαίσιο της διαδικασίας λύσης υπό τον ΟΗΕ.

Η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Παρίσι, Κάιρο και Λονδίνο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην τουρκική δράση. Τις τουρκικές ενέργειες καταδίκασε επίσης και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τον υβριδικό πόλεμό της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αποκαλύπτεται ο πραγματικός της στόχος. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», ο επιτελάρχης των τουρκικών ναυτικών ενόπλων δυνάμεων αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτζί ετοίμασε εισήγηση με την οποία τονίζει ότι στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να κηρυχθεί ΑΟΖ.

Πηγή: Ευρωκοινοβουλίο

EU4U 500px 200px