Οι δέκα ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο LUX 2019

Οι 10 ταινίες που ανταγωνίζονται για το φετινό βραβείο LUX παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary, την Κυριακή.

Ακόμα μία χρονιά το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX ξεκίνησε από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Karlovy Vary, στην Τσεχία. Οι 10 ταινίες που επελέγησαν για τον διαγωνισμό του 2019 ανακοινώθηκαν στις 31 Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τον κινηματογράφο ως μέσο συζήτησης για τις αξίες και τα κοινωνικά ζητήματα. Χάρη στο Κινηματογραφικό Βραβείο LUX, οι τρεις ταινίες φιναλίστ θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν το φθινόπωρο σε όλη την Ευρώπη.

Στόχος είναι να προωθηθεί ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, να καταστούν οι ταινίες προσβάσιμες σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού σε όλες τις γλώσσες και τους πολιτισμούς και να ενθαρρυνθεί ο διάλογος για τις αξίες και τα κοινωνικά ζητήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υποψήφιες ταινίες
Οι 10 ταινίες, που έχουν επιλεγεί από την κριτική επιτροπή Lux Film Prize, είναι ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνουν μυθοπλασία και έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες και άντρες που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Για το βραβείο προτάθηκαν οι παρακάτω 10 ταινίες (με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του τίτλου ταινίας):

Κλήρος (Clergy) - Βόιτσεχ Σμαρζόβσκι (Πολωνία)
Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ (Cold Case Hammarskjöld) - Μαντς Μπρούγκερ (Δανία/Νορβηγία/Σουηδία/Βέλγιο)
Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya) - Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα (Βόρεια Μακεδονία / Βέλγιο / Σλοβενία / Κροατία / Γαλλία)
Η δουλειά της (Her job) - Νίκος Λαμπότ (Ελλάδα / Γαλλία / Σερβία)
Honeyland - Ταμάρα Κοτέβσκα, Λιούμπομιρ Στεφάνοφ (Βόρεια Μακεδονία)
Οι Αόρατες (Invisibles)- Λουί-Ζουλιέν Πετί (Γαλλία)
Ρέι και Λιζ (Ray & Liz) - Ρίτσαρντ Μπίλινχαμ (Βρετανία)
System Crasher - Νόρα Φίνγκσαϊντ (Γερμανία)
Ο άνθρωπος που του εξέπληξε όλους - Νατάσα Μερκουλόβα, Αλεξέι Τζούποφ (Ρωσία/Εσθονία/Γαλλία)
Ο Έκπτωτος - (The Realm) - Ροντρίγκο Σορογκόγιεν (Ισπανία / Γαλλία)

Επόμενα βήματα
Στις 23 Ιουλίου, οι τρείς ταινίες που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Giornate degli Autori στη Ρώμη. Στη συνέχεια οι τρείς αυτές θα υποτιτλιστούν στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα εμφανίζονται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX το φθινόπωρο.

Ο νικητής θα επιλεγεί από τους ευρωβουλευτές και θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, στις 27 Νοεμβρίου 2018.

Αναφορά στο κοινό για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2017
Παρόλο που οι ευρωβουλευτές αποφασίζουν για τον νικητή, ο λόγος δίνεται και στο κοινό. Κατά τη διάρκεια των προβολών LUX Film Days, ο καθένας μπορεί να ψηφίσει την αγαπημένη του ταινία μεταξύ των τριών φιναλίστ. Στη συνέχεια, το βραβείο Κοινού ανακοινώνεται στο Κάρλοβι Βάρι.

Φέτος το βραβείο κέρδισε η ταινία "Γυναίκα σε Πόλεμο", του Μπενεντίκτ Έρλινγκσον και ανακοινώθηκε από τη Barbara Majsa από τηΣουηδία, η οποία επιλέχθηκε τυχαία από εκείνους που ψήφισαν.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:49

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.