Το 29% των νέων Ευρωπαίων είναι καπνιστές

Ποσοστό 29% των νέων Ευρωπαίων, ηλικίας 15-24 ετών είναι καπνιστές, σύμφωνα με τον Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος που γιορτάζεται σήμερα, ο Βιτένις Αντριουκάιτις τοποθετήθηκε για το θέμα, προτρέποντας τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν το κάπνισμα παρελθόν.

Τόνισε επίσης πως 7 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στηρίζουν ενεργά την παγκόσμια συνθήκη για την υγεία, τη σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Η κατανάλωση καπνού είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί και η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς ευθύνεται για σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως.

«Δεν πρόκειται για έναν απλό αριθμό. Πρόκειται για τους ανθρώπους μας, τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους μας. Με ανησυχούν όλως ιδιαιτέρως οι νέοι που αρχίζουν να χρησιμοποιούν ατμοποιητές και διάφορα άλλα νέα προϊόντα, όπως είναι οι συσκευές θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία διατίθενται ολοένα και περισσότερο στην αγορά με παραπλανητικούς ισχυρισμούς», προσθέτει στη δήλωσή του, ενώ τονίζει πως «η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να προστατεύσει τους πολίτες από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της χρήσης προϊόντων καπνού».

Βασικά μέτρα της ΕΕ

Ένα από τα βασικά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού στην ΕΕ, είναι τα ευρωπαϊκά συστήματα ιχνηλασιμότητας και χαρακτηριστικών ασφαλείας για τα προϊόντα καπνού, άρχισε να εφαρμόζεται στις 20 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι καταναλωτές θα δουν τις νέες σημάνσεις ιχνηλασιμότητας στις συσκευασίες, σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Οι εν λόγω σημάνσεις θα επιτρέπουν στις εθνικές αρχές να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των συσκευασιών προϊόντων καπνού στο σύνολο της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού στην ΕΕ.

Επιπλέον, χάρη στα χαρακτηριστικά ασφαλείας οι δημόσιες αρχές και οι πολίτες θα μπορούν να διακρίνουν αν ένα προϊόν καπνού στην αγορά είναι γνήσιο ή παράνομο.

Επίσης, οι συσκευασίες των προϊόντων καπνού φέρουν πλέον μεγάλες εικόνες και επιγραφές που προειδοποιούν τους καταναλωτές για τους κινδύνους στην υγεία τους.

Απαγορεύσαμε επίσης τη χρήση διαφημιστικών και παραπλανητικών στοιχείων, επιβάλαμε αυστηρότερους κανόνες στη χρήση συστατικών και απαγορεύσαμε τη διάθεση προϊόντων με αρώματα/γεύσεις από τις 20 Μαΐου 2020, ενώ θεσπίσαμε ένα πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:14

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.