Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %06 %400 %2019 %11:%Ιουν

Εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Ευρωβουλής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Ολομέλεια της νέας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Μετά και τις εκλογές του Μαίου, οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα κληθούν να εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος, 14 Αντιπροέδρους και πέντε Κοσμήτορες.

Θα αποφασίσουν επίσης από πόσους βουλευτές θα απαρτίζονται οι μόνιμες επιτροπές του ΕΚ αλλά και οι υποεπιτροπές.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι επιτροπές θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά για να εκλέξουν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους.

Ποιος θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση;

Στη συνεδρίαση κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος (Αντόνιο Ταγιάνι) ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένας από τους Αντιπροέδρους (κατά την τάξη της εκλογής τους) ή, ελλείψει αυτών, ο βουλευτής με την πιο μακρά θητεία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγεται μεταξύ των μελών του.

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος;

Οι υποψήφιοι για την προεδρία μπορούν να προταθούν είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από το 1/20ό των μελών του ΕΚ, δηλ. 38 ευρωβουλευτές («χαμηλό ελάχιστο όριο» όπως αυτό ορίστηκε στον αναθεωρημένο Κανονισμό). Η εκλογή πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία.

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σημειώνοντας τον υποψήφιο της προτίμησής τους σε ψηφοδέλτιο το οποίο τοποθετούν σε κάλπη. Η διαδικασία επιβλέπεται από οκτώ εφόρους, οι οποίοι επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, δηλ. 50% συν μία.

Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό της απαραίτητης πλειοψηφίας. Αν δεν εκλεγεί κάποιος από τους υποψηφίους κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται δεύτερος γύρος με τους ίδιους ή άλλους υποψηφίους αλλά με τους ίδιους κανόνες.

Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και για τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί κανείς κατά τον τρίτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους σε αυτό το γύρο προτείνονται για τον τέταρτο γύρο, όπου όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος παίρνει τη θέση του στο προεδρείο και μπορεί να απευθύνει εναρκτήριο διάγγελμα πριν προεδρεύσει επί της διαδικασίας εκλογής των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων.

Τι είναι οι πολιτικές ομάδες και πώς σχηματίζονται;

μια πολιτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές προερχόμενους από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών (δηλ. τουλάχιστον 7)
σχηματίζοντας μια πολιτική ομάδα, οι ευρωβουλευτές αποδέχονται εξ ορισμού ότι έχουν πολιτική συγγένεια – πολιτική δήλωση, η οποία ορίζει τους στόχους της ομάδας συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση που αποστέλλεται στον Πρόεδρο
οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου
για να αναγνωριστούν μέχρι τις 2 Ιουλίου, οι πολιτικές ομάδες πρέπει να κοινοποιήσουν τη σύστασή τους μέχρι τη 1 Ιουλίου
πολιτικές ομάδες μπορούν να συσταθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου
Πόσους ευρωβουλευτές έχει το νέο Κοινοβούλιο;

Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με 705 ευρωβουλευτές) θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ, η υφιστάμενη σύνθεση (751 ευρωβουλευτές) θα παραμείνει σε ισχύ.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px