Ενημερωτική εκστρατεία για πρόληψη πυρκαγιών

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη των πυρκαγιών που συνδιοργανώνουν το Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων & Καταστροφών της οργάνωσης REACTION, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, η Τράπεζα Κύπρου και το CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει, πέρα από την προβολή των 3 ενημερωτικών σποτ σε τηλεόραση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διανομή ενημερωτικού υλικού και διεξαγωγή εκδηλώσεων.

Φέτος, δυο από τα 3 ενημερωτικά σποτ έχουν παραχωρηθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και το άλλο από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το 2017, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε ποσοστό 62% οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από σκόπιμη καύση. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11,08% είναι η κακόβουλη πράξη και στην Τρίτη ο εμπρησμός με 3,68%. Ως εκ τούτου, το 80% των πυρκαγιών στην Κύπρο οφείλονται στον άνθρωπο και τα στιγμιαία λάθη που διαπράττονται.

«Μπορεί να υπάρχει γεωμετρική πρόοδος στο θέμα των πυρκαγιών και η σύγκριση του 2003 [379 πυρκαγιές] με το 2017 [92 πυρκαγιές] να είναι ενθαρρυντική αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Τα στατιστικά και του Τμήματος Δασών είναι ξεκάθαρα, την περίοδο 2000-2017 προκλήθηκαν 759 δασικές πυρκαγιές με το 26% από αυτές να είναι σκόπιμες και το 74% προκλήθηκαν είτε από αμέλεια είτε από ατύχημα», αναφέρεται.

Ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου υπογράμμισε ότι οι μνήμες από την Σολέα και την Ανατολική Αττική είναι ακόμα χαραγμένες στο μυαλό όλων και πως ι απώλειες ανθρώπινων ζωών, η καταστροφή τόσο των περιουσιών αλλά και του περιβάλλοντος σαν εφιάλτης πλανώνται πάνω από κάθε πυρκαγιά. Σχεδιάζοντας τη φετινή εκστρατεία θέλαμε να διαφέρει από τις προηγούμενες μας, μιας και στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού και όχι απλά η ευαισθητοποίηση του, σημείωσε.

Η κ. Έλλη Ιωαννίδου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έχουν στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα: «Ότι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έχει το δικό του κομμάτι ευθύνης στην έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών».

Ο Δρ. Γιώργος Μπούστρας του CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου υπογράμμισε ότι η διαφώτιση του πληθυσμού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας δημιουργίας και εγκαθίδρυσης κουλτούρας ασφάλειας. Η επένδυση στην πρόληψη, μεσομακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα αποδοτική και μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, σημείωσε.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:14

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.