Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %23 %368 %2019 %10:%Μαϊ

Μαυρίδης: Η βρετανική δολιότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οδικό χάρτη βρετανικής έμπνευσης για την κυπριακή ΑΟΖ που παρουσιάζει «αγγλική ΑΟΖ» με αφετηρία τις βρετανικές βάσεις, εντόπισε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τον Ιούνιο 2017, διερευνώντας θέματα για την ΑΟΖ, εντοπίστηκε ένα σοβαρό ατόπημα σε μελέτη του ORECCA (European Offshore Renewable Energy Roadmap 2011 στο πλαισιο έργου της ΕΕ) όπου παρατίθεται Οδικός Χάρτης για την ΑΟΖ στην Ευρώπη που περιελάμβανε και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, το σχετικό μέρος του συγκεκριμένου χάρτη βρετανικής έμπνευσης εμφανίζεται πιο κάτω, με την Κύπρο να «απέκτησε» αγγλική ΑΟΖ με αφετηρία τις δύο αγγλικές βάσεις, σε περιοχές που επεκτείνονται στη νότια θάλασσα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η αυθαίρετη «αγγλική ΑΟΖ» με αφετηρία την βρετανική βάση ακρωτηρίου περιλαμβάνει το θαλάσσιο οικόπεδο 12 με το κοίτασμα «Αφροδίτη». Στην πραγματικότητα, οι δύο περιοχές ανήκουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες με βάση το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Δημοσιοποίησα, ενημέρωσα δεόντως και κατήγγειλα έντονα την αγγλική αυθαιρεσία, αναμένοντας αντίδραση από την Κύπρο και καλώντας την Ευρ. Επιτροπή να διορθώσει τον χάρτη και να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοιες αυθαιρεσίες.

«Η αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του τότε Υπουργού Εξωτερικών ήταν η … σιωπή. Όποιος πραγματικά θέλει νάναι χρήσιμος παρά αρεστός στην πολιτική, -όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, οφείλει να ενεργεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για επανεκλογή Κώστας Μαυρίδης.

Πηγή: Philenews

EU4U 500px 200px