Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %23 %362 %2019 %10:%Μαϊ

Kομισιόν: Xαιρετίζει τις ψηφοφορίες για whistleblowers

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συμφωνία η οποία εγγυάται το υψηλό επίπεδο προστασίας για τους whistleblowers (όσοι καταγγέλλουν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας), επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κοινά πρότυπα προστασίας σε όλα τα κράτη – μέλη.

Την απόφαση χαιρέτισε και η Κομισιόν, η οποία είχε υποβάλει την πρόταση.

Σε δηλώσεις του ο Frans Timmermans μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ανέφερε πως «οι καταγγέλλοντες (whistleblowers) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Βοηθούν στην ανίχνευση και την πρόληψη της βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, όπως η απάτη, η διαφθορά, η φοροαποφυγή ή η βλάβη στο περιβάλλον». Πρόσθεσε παράλληλα πως με τους νέους κανόνες, η ΕΕ θα προστατεύει τους ανθρώπους αυτούς που αναλαμβάνουν τους κινδύνους να κάνουν το σωστό.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων συμπλήρωσε Věra Jourová, ανέφερε πως οι νέοι κανόνες θα προστατεύσουν τους έντιμους ανθρώπους στην ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο αν αποκαλύψουν παράνομες δραστηριότητες που αντιβαίνουν στο γενικό μας συμφέρον.

Οι νέοι κανόνες καθορίζουν σαφείς διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και υποχρεώσεις για τους εργοδότες, καθώς και ασφαλή κανάλια αναφοράς για τους υπαλλήλους τόσο εντός ενός οργανισμού όσο και σε δημόσιες αρχές. Θα βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη των αντιποίνων και θα δημιουργήσουν αποτελεσματική προστασία από αυτά.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px