To debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης το μοναδικό debate των υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Κατά γενική ομολογία, οι έξι υποψήφιοι κάλεσαν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.

Ο συγκεκριμένος δημόσιος διάλογος ήταν ο μοναδικός στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι κορυφαίοι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την Προεδρία της Κομισιόν.

Η Eurovision ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση και επιμέλεια του δημοσίου διαλόγου, ο οποίος επικεντρώθηκε στα εξής θέματα: «Η Ευρώπη μου: τι σημαίνει για μένα;», «Περιβάλλον» και «Οι αξίες μας και ο κόσμος».

Οι έξι υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις και ανέλυσαν τις θέσεις τους για την ανεργία, τη λιτότητα, τη φορολογία, τη μετανάστευση -ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης-, τις σχέσεις της ΕΕ με την ΗΠΑ και τη Ρωσία, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τον ευρωσκεπτικισμό, τον εθνικισμό και αρκετά άλλα υποκεφάλαια.

Τον διάλογο παρουσίασαν τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν από την Eurovision: Η Emilie Tran Nguyen (France Télévisions) και ο Markus Preiss (του ARD Germany) συντόνισαν τη συζήτηση επί σκηνής, ενώ η Annastiina Heikkilä, (YLE Finland), τροφοδότησε τον διάλογο με την οπτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υποψήφιοι με τη σειρά των εναρκτήριων τοποθετήσεών τους και προεκλογικά βίντεο:

Nico CUE, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL)
Ska KELLER, Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP)
Jan ZAHRADIL, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE)
Margrethe VESTAGER, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
Manfred WEBER, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)
Frans TIMMERMANS, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)

Η εισαγωγή και οι εναρκτήριες τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων: