EK: Απάντηση σε ερώτημα Παπαδάκη για ζημιές από βροχές

Απάντηση Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου σε γραπτή ερώτηση σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στην Κύπρο


“ Το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών από τις σοβαρές βροχοπτώσεις στην Κύπρο ωστόσο οι κυπριακές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή πρόθεσή τους να υποβάλουν τέτοια αίτηση ”

Η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, απάντησε στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, στα αρδευτικά συστήματα και στις υποδομές κοινοτήτων της Κύπρου από τις σοβαρές βροχοπτώσεις εκείνη τη χρονική περίοδο και τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για αυτή την περίπτωση.

Η κα Κρέτσου δήλωσε ότι το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν οι κυπριακές αρχές υποβάλουν στην Επιτροπή, εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, αίτηση στην οποία θα καταδεικνύεται ότι η συνολική άμεση ζημία που προκλήθηκε από τις καταστροφές υπερβαίνει το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Κύπρου, δηλ. το ποσό των 114 εκατ. ευρώ. «Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή πρόθεσή τους να υποβάλουν τέτοια αίτηση. Προκαταβολή έναντι της πιθανής συνεισφοράς του ΤΑΕΕ θα μπορούσε να καταβληθεί μόνο αφότου οι κυπριακές αρχές ολοκληρώσουν την εκτίμηση της ζημίας και υποβάλουν την αίτησή τους», πρόσθεσε η Επίτροπος

Στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή για το αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα στήριξης της Κύπρου που θα μπορούσαν να ληφθούν σε επίπεδο Ένωσης, για την αποκατάσταση των ως άνω ζημιών, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής και της εκτίμησής τους, η Ευρωπαία Επίτροπος υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής για την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, το οποίο προωθεί τη διαρθρωτική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση κινδύνων, παρέχει 12 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Επιπλέον τόνισε ότι το κυπριακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό μέτρα στήριξης επενδύσεων για την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν υποστεί ζημία ή επενδύσεων σε προληπτικές δράσεις, καθώς και χρηματοδοτικές συνεισφορές σε μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων. «Η Κύπρος μπορεί επίσης να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι διαθέτει ήδη εθνικό πλαίσιο στήριξης για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές και δυσμενή καιρικά φαινόμενα», δήλωσε η κα Κρέτσου.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.