ΕΕ: Επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου

Tο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες, την ετήσια έκθεση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο για το 2018, σύμφωνα με την οποία κατά το έτος αυτό σημειώθηκε αύξηση των απειλών και παραβιάσεων κατά δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται περαιτέρω ο χώρος για ελεύθερη δημοσιογραφία.

Η έκθεση σημείωσε ότι το 2018 η ΕΕ παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Η ΕΕ ασχολείται με δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2015-2019). Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι σε ένα ευμετάβλητο και απρόβλεπτο κόσμο, το σχέδιο δράσης συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της ατζέντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα το 2018 ήταν η 70η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (UDHR) και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η ΕΕ εξακολούθησε να υποστηρίζει σθεναρά την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της πολυμέρειας - ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που υπήρξαν σοβαρά αρνητικά τις τάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, η ΕΕ συνέχισε να αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε αδικαιολόγητο περιορισμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συναθροίσεως.

Η ετήσια έκθεση του 2018 σημειώνει επίσης ότι το τρέχον έτος δεν είχε μόνο προκλήσεις και αποτυχίες επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά υπήρξε επίσης μια θετική αλλαγή: το 2018, η ΕΕ ενήργησε για να εντοπίσει και να υποστηρίξει θετικές αφηγήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας το όραμα της ατζέντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζεται στο 2030. Η πρωτοβουλία «Καλές ιστορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπό την ηγεσία της ΕΕ, η οποία δρομολογήθηκε στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ), δημιούργησε ευρεία διαπεριφερειακή απήχηση και αποσκοπεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο για θετική αλλαγή στο μέλλον, καταγράφει το Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.