Σύνοδος του Σίμπιου: Επί τάπητος το μέλλον της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται στο Σίμπιου την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ατζέντα να αφορά τα στρατηγικά σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεσαιωνική ρουμανική πόλη φιλοξενεί μια σύνοδο που, αν και άτυπη, εν τούτοις υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε σταθμό.

Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, αυτή η συνάντηση επρόκειτο να χαράξει την κατεύθυνση της Ένωσης στη μετά Brexit εποχή.

Το Brexit δεν έγινε τελικά στις 29 Μαρτίου, όμως στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητά η δήλωση της συνόδου να στείλει μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερα συμβολικό νόημα το ότι η σύνοδος του Σίμπιου ξεκινά στις 9 Μαΐου, στην εξηκοστή ένατη επέτειο της Διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν που γέννησε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται και από το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των 28, η ατμόσφαιρα μόνο εορταστική δεν αναμένεται να είναι.

Το Σίμπιου μόνο τυχαία δεν επελέγη, καθώς σε αυτό κατοικεί η μεγαλύτερη γερμανόφωνη κοινότητα της Ρουμανίας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «αυτή η πόλη συμβολίζει την ενότητά μας, τη διαφορετικότητά μας, ακόμη και τη γλωσσική μας διαφορετικότητα, και δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι πρωτεύουσές της, δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες, αλλά και οι πόλεις και οι περιφέρειές της».

Τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ ακούγονται όμορφα, όμως σε αυτή τη σύνοδο επρόκειτο αρχικά να γίνει η επανεκκίνηση της μετά Brexit Ένωσης. Όμως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναβλήθηκε για την 31η Οκτωβρίου. «Το Brexit - που σημαίνει Brexit - δεν έχει ακόμα συμβεί, όμως η ανάγκη να μιλήσουμε για το μέλλον μας και τη θετική μας ατζέντα είναι πιο επείγουσα από ποτέ», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Στη διάρκεια της συνόδου, οκτώ κράτη-μέλη θα πιέσουν για μια δέσμευση που θα κατευθύνει το 25% του ενωσιακού προϋπολογισμού στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σκοπεύουν επίσης να συζητήσουν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Κέρδη από την Ενιαία Αγορά

Η ενιαία αγορά της ΕΕ δεν οδήγησε μόνο στην κατάργηση των συνοριακών ελέγχων, αλλά και έφερε και κέρδη στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann, κάθε κάτοικος έχει κερδίσει κατά μέσο όρο 840 ευρώ εισοδήματος ετησίως.

Το μεγαλύτερο κέρδος το έχουν μικρά κράτη με ισχυρές εξαγωγές, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία, που δεν μετέχει στην ΕΕ.

Στη Νότια Ευρώπη τα κέρδη είναι μικρότερα, καθώς οι οικονομίες είναι λιγότερο ανταγωνιστικές.

Δικαστική νίκη για τους γονείς

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφασή του ενισχύει τα δικαιώματα των γονέων και ιδίως των γυναικών

Οι δικαστές έκριναν ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους μισθωτούς με μειωμένη γονική άδεια πρέπει να υπολογίζονται βάσει του μισθού πλήρους απασχόλησης.

Η νομική διαδικασία αφορούσε τη Γαλλία, όπου το 96% των εργαζομένων που λαμβάνουν γονική άδεια είναι γυναίκες. Ο εθνικός νόμος είχε ως αποτέλεσμα την έμμεση διάκριση λόγω φύλου, ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Σημαντική μείωση στις εκπομπές CO2

Σημαντική μείωση κατέγραψαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την Eurostat, περιορίστηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2017.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη Λετονία και τη Μάλτα.

Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων της ΕΕ.

Πηγή: Euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:47

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.