Γιούνκερ: Ανάγκη καταπολέμησης λαϊκισμού στην Ευρώπη

Την ανάγκη για να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός, ο εξτρεμισμός και ο αντιευρωπαϊσμός, αλλά και το κλίμα μίσους και προσωπικών επιθέσεων, το οποίο έχει αυξηθεί σε απαράδεκτο βαθμό στην Ευρώπη, επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέτοντας στους ψηφοφόρους το ερώτημα: "Τι θα συνέβαινε άραγε στην Ευρώπη αν όλοι ψήφιζαν τους εξτρεμιστές;".

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσιάζοντας το έργο της περασμένης πενταετίας, αλλά και το στρατηγικό όραμα για την επόμενη, επέκρινε την εξτρεμιστική ρητορική στο εσωτερικό της ΕΕ, καταδίκασε τις δηλώσεις Πολωνών πολιτικών που συνέκριναν τον Πρόεδρο Τουσκ με τον Χίτλερ και τον Στάλιν και συμβούλευσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να απορρίψουν τα μέσα που χρησιμοποιούν οι λαϊκιστές κατά την απάντησή τους.

Σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματα της πενταετίας, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι "καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κάτι που το θεωρούν κάποιοι δεδομένο, όμως εγώ", είπε "έχω τις μνήμες πρόσφατες ως πρόεδρος του eurogroup και ως πρόεδρος της Κομισιό και κατέβαλα προσπάθειες για την παραμονή της Ελλάδα στην ευρωζώνη, τη στιγμή που "ακόμα και πολλά μικρά κράτη μας απαγόρευαν να ασχοληθούμε με την Ελλάδα", επεσήμανε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ξεκαθαρίζοντας ότι αισθάνεται περήφανος για το επίτευγμά του. "Το κάναμε μαζί με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε διαφορετικά από ότι το κάνανε άλλοι, πάντα έβλεπα με το μέγιστο σεβασμό τον ελληνικό λαό".

Σε σχέση με τη συνολικότερη ατζέντα της θητείας, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι "είπαμε ότι θα είμαστε "μεγάλοι στα μεγάλα και μικροί στα μικρά", και το κάναμε, δεν ξέρω γιατί μας ζητάνε πάλι να κάνουμε το ίδιο. "Χάρις το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων, φέραμε τα επίπεδα των επενδύσεων στα επίπεδα προ της κρίσης", υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Αυτή την Πέμπτη 9 Μαΐου θα συναντηθούμε για να προετοιμάσουμε το μέλλον μας . Σε μερικές εβδομάδες έχουμε τις ευρωεκλογές", επεσήμανε και τόνισε ότι θα στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το μέλλον της ΕΕ. "Το Brexit είναι Βrexit, δεν είναι στην ατζέντα, αλλά μόνο η θετική ατζέντα είναι στο πρόγραμμα", είπε και τόνισε ότι το Sibiu είναι "ένα συμβολικό μέρος που εκπροσωπεί την επανένωση της ιστορίας της Ευρώπης με τη γεωγραφία της".
"Αυτή η πόλη συμβολίζει την ενότητα και τη διαφορετικότητά μας", είπε.

"Στην αρχή της δικής μας θητείας αναλάβαμε τρεις προτεραιότητές, απασχόληση, ανάπτυξη και επενδύσεις - το κάναμε" .

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι "όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι η Ένωσή τους εργάζεται προς όφελός τους". Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάστηκα άοκνα για να πραγματοποιήσω τις υποσχέσεις μας. Σε ορισμένους τομείς, πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, ενώ σε άλλους ενδέχεται να έχουμε μείνει πίσω. Πιστεύω, όμως, ότι δραστηριοποιηθήκαμε πάντα στα πιο σημαντικά ζητήματα. Τώρα η ΕΕ πρέπει να κοιτάει μπροστά, να αντλεί διδάγματα από τις εμπειρίες μας και να αξιοποιεί τις επιτυχίες της. Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι και περισσότερο επικεντρωμένοι από ποτέ", σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι οι 10 προτεραιότητες της Κομισιόν Γιούνκερ επικεντρώθηκαν στα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους: Επαναφορά της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, διαχείριση της μετανάστευσης, μετριασμός των απειλών κατά της ασφάλειας, απελευθέρωση του δυναμικού της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης, ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα και αύξηση της διαφάνειας και της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο Πρόεδρος κατέγραψε ότι ως το καλοκαίρι του 2018, η Κομισιόν Γιούνκερ είχε υποβάλει όλες τις νομοθετικές προτάσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί κατά την έναρξη της θητείας της. Συνολικά, η Κομισιόν υπέβαλε 471 νέες νομοθετικές προτάσεις και μετέφερε επιπλέον 44 προτάσεις που υποβλήθηκαν σε προηγούμενες θητείες. Από αυτές, 348 προτάσεις εγκρίθηκαν ή συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας.

Στα όσα δεν ολοκληρώθηκαν κατά τη θητεία Γιούνκερ, κατέγραψε τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ενισχυμένη πλειοψηφία και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος δεν απέκλεισε την αλλαγή συνθήκης, αλλά γνωμάτευσε ότι πολλές βελτιώσεις και αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν και χωρίς αναθεώρηση της ΣΛΕΕ/ΣΕΕ.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι όπως είπε "κακώς" έμεινε εκτός της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία για το Brexit, ακούγοντας τη συμβουλή του Κάμερον. Όπως είπε, ο ίδιος και η Κομισιόν θα ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να απαντήσει στη αντιευρωπαϊκή ρητορική και παραδέχθηκε πως "κακώς έμεινα σιωπηλός".

Δείτε το βίντεο:



Πηγή: /KYΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:48

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.