Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %08 %435 %2019 %12:%Μαϊ

Ελπίζει σε στήριξη από ΕΕ η Λευκωσία για το θέμα της ΑΟΖ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, όπως αυτή θα εκφραστεί από τον Ντόναλντ Τουσκ κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας, θεωρείται βαρόμετρο για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά το επικείμενο άτυπο συμβούλιο της Ρουμανίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους του στην ΕΕ για τις εξελίξεις. Εκείνο που αναμένεται η δήλωση από μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να είναι τέτοια που να στέλνει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα.

Λαμβανομένου υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας είναι άτυπο και δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, η κυπριακή πλευρά θα εργαστεί για τη συνέχεια. Να επιτύχει τη συμπερίληψη απόφασης για τις ενέργειες της Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιούνη, εκτός εάν πραγματοποιηθεί έκτακτο στα τέλη Μαΐου, ευθύς μετά τις ευρωεκλογές.

Το μάξιμουμ που διεκδικεί η Λευκωσία είναι οι κυρώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα που παίζονται. Ωστόσο, η υποδομή για να επιτευχθεί ο στόχος των κυρώσεων υπάρχει ήδη αφού η κυπριακή πλευρά εργάζεται συστηματικά εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων θεωρείται η αμεσότητα με την οποία αντέδρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι στις τουρκικές ενέργειες. Η τοποθέτηση της Μογκερίνι δημιουργούν μια καλή βάση για να ζητηθούν κυρώσεις στις επόμενες συνόδους.

Η τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σ΄ ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη αλλά το γεγονός ότι τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις αφήνει μια πικρή γεύση στην Λευκωσία. Λαμβανομένου υπόψη ότι η ίδια είχε σπεύσει να αναδείξει τη σημασία της επιστολής Αναστασιάδη προς Γκουτέρες στην οποία ο ΠτΔ υποδείκνυε τις παραβιάσεις από τουρκικής πλευράς και τόνιζε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιοχή.

Μια τοποθέτηση η οποία δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητά ίσο μερίδιο για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εύχεται «να φωτίσει ο Αλλάχ» τόσο την ΕΕ όσο και την Ουάσιγκτον για να αντιληφθούν τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px