Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας: Το μέλλον της Ευρώπης

Την έναρξη των εκδηλώσεων για την 9η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας, με θέμα "Η Δημοκρατία και εγώ", κήρυξε χθες Δευτέρα 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, "ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας θα εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μπορούν να είναι πιο ενεργοί στις κοινότητές τους και να επηρεάζουν τις δημοκρατικές αποφάσεις".

"Χαιρετίζω τη δραστήρια και αφοσιωμένη νεολαία της Ευρώπης, η οποία είναι έτοιμη να υποστηρίζει τους άλλους. Περίπου 125.000 νέες και νέοι έχουν μέχρις στιγμής εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης κι αυτό είναι σαφής ένδειξη της θέλησής τους να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Νιώθω περήφανος και θα ήθελα επίσης να ενθαρρύνω τους νεότερους πολίτες να παροτρύνουν τους συνομηλίκους τους να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να έχουν λόγο στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους." δήλωσε ο ο επίτροπος Νάβρατσιτς, ενόψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 30 Απριλίου υπό την αιγίδα του Επιτρόπου διοργανώνεται διάλογος των πολιτών με τους νέους, καθώς επίσης και μία εμβληματική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 800 νέοι και νέες και θα συζητήσουν για τη συμμετοχή στα κοινά, καθώς επίσης και για τον αντίκτυπο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για τους νέους, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κοινότητες.

Οι προτεραιότητες που διακρίνουν οι νέοι και νέες της Ευρώπης

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου "πάνω από τα δύο τρίτα της νέας γενιάς (67 %) πιστεύουν ότι η βασική προτεραιότητα της δράσης της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 48% στην Κύπρο και 51% στην Ελλάδα.

"Η δεύτερη και τρίτη σε σειρά προτεραιότητα που διακρίνουν οι νέοι είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, στην οποία συγκαταλέγεται η ελεύθερη κυκλοφορία φοιτητών, ασκούμενων ή μαθητών (56%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων (56%) αντίστοιχα", αναφέρει το Ευρωβαρόμετρο. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι 49% στην Κύπρο και 55% στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα "το 72% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι, από τη στιγμή που απέκτησε το δικαίωμα ψήφου έως σήμερα, ψήφισε στις τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές". Το ποσοστό αυτό είναι 50% στην Κύπρο και 52% στην Ελλάδα. Το 32% στην Κύπρο και το 33% στην Ελλάδα (34% στην ΕΕ) δήλωσε ότι έχει συμμετάσχει τους τελευταίους 12 μήνες σε κάποιου είδους εθελοντική δράση.

Η βασική προτεραιότητα για την ΕΕ σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι η "ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας", με ποσοστό 69% (59% στην Ελλάδα), ενώ οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα έθεσαν ως προτεραιότητα την "καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων" με ποσοστό 66% (64% στην Κύπρο).

Το 31% των Ευρωπαίων, το 40% των ερωτηθέντων σε Κύπρο και το 18% δήλωσε ότι έχει μείνει στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει εκεί κάποιου είδους μαθητεία, η εμπειρία μάθησης, ενώ το 37%, 33% και 40% αντίστοιχα δήλωσε ότι το εξετάζει. Το 42% στην ΕΕ, το 44% στην Ελλάδα και το 27% στην Κύπρο δήλωσε ότι δεν το έκανε για οικονομικούς λόγους και το 41%, 38% και 28% αντίστοιχα για οικογενειακούς, ή επαγγελματικούς λόγους.

Τέλος το 65% των Κυπρίων και το 49% των Ελλήνων δήλωσαν ότι "η δημοκρατία, η κριτική σκέψη και τα ΜΜΕ" δεν διδάσκονται επαρκώς στη χώρα τους και ακολουθούν με 37% και 44% αντίστοιχα "η οικολογία, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον". Ακολουθούν στην Κύπρο η επιχειρηματικότητα με 36% και στην Ελλάδα η εκπαίδευση για την υγεία με 43%.

Η έρευνα διεξήχθηκε τον Μάρτιο του 2019 και συμμετείχαν σε αυτή περίπου 11.000 νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 30 ετών.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν αυτά και άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Το δείγμα στην Κύπρο ήταν 253 άτομα και στην Ελλάδα 402.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:54

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.