ΥΠΕΞ: Oρόσημο η ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαπέντε ετών από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτέλεσε ορόσημο στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία. Η ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 ήταν το επιστέγασμα μιας τιτάνιας, συλλογικής προσπάθειας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προσήλωση σε ξεκάθαρους στόχους, στη βάση σαφούς και στοχευμένης στρατηγικής, μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη δύσκολων εθνικών στόχων και επιδιώξεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμη ότι «αξιοποιώντας την ιδιότητα του Κράτους Μέλους και έχοντας θέσει την ουσιαστική συμμετοχή στα τεκταινόμενα των Βρυξελλών ως βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και επωφελείται από πολιτικές της Ένωσης, ενώ αναδεικνύει παράλληλα ― εβρισκόμενη στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της ΕΕ και απολαμβάνοντας ιστορικά στενές σχέσεις με τις γείτονες χώρες ― την προστιθέμενη αξία και το σημαντικό ρόλο που η ίδια μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα σήμερα, και λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές Ευρωπαϊκές προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, με σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένες θέσεις, εργάζεται για τον καθορισμό και την προώθηση ενός ξεκάθαρου Ευρωπαϊκού οράματος που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες των λαών των Κρατών Μελών της ΕΕ».

Επισημαίνεται ότι «είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στόχος της οποίας θα είναι, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει την πλήρη αξιοποίηση των πολιτικών και οικονομικών οφελών από τη συμμετοχή στην ΕΕ, με βάση την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στα 15 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σύσταση και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας αποσκοπεί, επίσης, στη βελτίωση του οριζόντιου συντονισμού και της συνοχής των εθνικών θέσεων που καταθέτει η Κύπρος στις Βρυξέλλες, στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας της προεργασίας και της ανάλυσης που γίνεται για τη διαμόρφωση και υποβολή θέσεων, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή της και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για Ευρωπαϊκά θέματα και στην παρακολούθηση της υλοποίησής της.

Την ίδια στιγμή, η ιδιότητα του Κράτους Μέλους έχει προσθέσει μια καθοριστικής σημασίας διάσταση στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ αναπόσπαστο μέρος του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης. Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και στην παρούσα συγκυρία η ΕΕ δύναται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών, ως αποτέλεσμα των οποίων η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ένα κανονικό Κράτος Μέλος που θα συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ».

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:54

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.