Ιστορικά υψηλά επίπεδα στήριξης για την ΕΕ

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τέλη Φεβρουαρίου 2019, τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη για την ΕΕ, παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού.

Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019, το οποίο καταγράφει τη στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, αποκαλύπτει ότι παρά τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το αίσθημα ενότητας δε δείχνει να αποδυναμώνεται. Η συνεχιζόμενη στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ - ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983.

Ακόμη, 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Αυτό το ποσοστό αποδοχής αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, στα ίδια επίπεδα με τις μετρήσεις της πιο πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου πριν από έξι μήνες, ενώ παλιότερα συναντάται μόνο αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο εσωτερικό της τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης αλλάξει, καθώς μόλις 27% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ΕΕ «δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό πράγμα», με αυξήσεις αυτού του ποσοστού να παρατηρούνται σε 19 χώρες. Ακόμη, 50% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους. Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Όταν έρχεται η ώρα να κάνουν τις φωνές τους να μετρήσουν, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο ένας στους τρεις ευρωπαίους ξέρει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Μάιο και μόλις 5% μπορούσε να αναφέρει τις ακριβείς ημερομηνίες. 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 27% ανέφερε μάλλον θα κάνουν το ίδιο.

Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%. 54% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, με γνώμονα την ανταπόκριση σε αυτά τα διεθνή προβλήματα.

Πληροφορίες της έρευνας

Η συλλογή στοιχείων έλαβε χώρα το διάστημα 19 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 27.973 Ευρωπαίων επί του γενικού πληθυσμού με ηλικία 15 ετών και άνω. Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι μέσες τιμές για την ΕΕ έχουν υπολογιστεί στη βάση των 27 κρατών μελών, με τα αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται ως πρόσθετες πληροφορίες.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:54

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.