Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %16 %426 %2019 %12:%Απρ

Eυρωεκλογές: Tι ισχύει για τους Βρετανούς κατοίκους Κύπρου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται η Υπηρεσία Εκλογών ενόψει των Ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019. Ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής είναι εάν θα συμμετάσχει τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο και τι θα γίνει επομένως με τους Βρετανούς που ψηφίζουν στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται την ίδια ώρα ότι λήγει σήμερα, 15 Απριλίου 2019, η περίοδος ενστάσεων στους συμπληρωματικούς εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι καθίστανται οριστικοί και θα ενσωματωθούν στον μόνιμο και τον ειδικό εκλογικό κατάλογο, που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς των προσεχών Ευρωεκλογών.

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών κινείται η Υπηρεσία Εκλογών
Ευρωεκλογές: Αναρτήθηκαν οι συμπληρωματικοί κατάλογοι
Σε επικοινωνία μας με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρη Δημητρίου ανέφερε ότι σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις επικείμενες Ευρωεκλογές, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Βρετανοί που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εάν υπάρξει ενδιαφέρον, από μη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, Βρετανούς κατοίκους Κύπρου, δε θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς η τελευταία μέρα εγγραφής στους κατάλογους ήταν η 2 Απριλίου. Εάν τελικά δε συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ευρωεκλογές «μια μόνο κίνηση θα χρειαστεί» εξήγησε ο κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι θα αφαιρεθούν από τους καταλόγους οι Βρετανοί.

Ερωτηθείς πόσοι Βρετανοί ψηφίζουν στην Κύπρο, ανέφερε ότι οι Βρετανοί που είναι ήδη στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περίπου 1.500, ενώ όπως σημείωσε, φέτος το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο λόγω των εξελίξεων γύρω από το Brexit και επομένως ο αριθμός δεν έχει αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Βρετανία παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία αποχώρηση της χώρας πριν από το χρονικό αυτό περιθώριο και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px