Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %16 %426 %2019 %12:%Απρ

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Tην ανάγκη ενίσχυσης της δύναμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως του μόνου δημοκρατικού θεσμού που εκλέγεται από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών της 26ης Μαίου, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι.

Μιλώντας, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου για τους λειτουργούς του Τύπου “Choose your Future”, ο προεδρος του ΕΚ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Θέλουμε περισσότερη εξουσία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή είναι o μόνος δημοκρατικός θεσμός στις Βρυξέλλες που εκλέγεται από τους πολίτες. Επομένως είναι σημαντικό να ψηφίσουμε στις εκλογές της 26ης Μαΐου για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Παράλληλα στον απόηχο των εξελίξεων για το Brexit, ο Αντόνιο Ταγιάνι σημείωσε ότι «θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι 'αυτό είναι σημαντικό να προστατευθούν και τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη».

Ο κ. Ταγιάνι αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Λιβύη εκφράζοντας την άποψη ότι “χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή θέση. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να μιλήσουμε με μία μόνο φωνή ως Ευρωπαίοι». Πρόσθεσε ακόμη ότι «δυστυχώς οι Ευρωπαίοι είναι χωρισμένοι σε αυτό, αλλά χωρίς ειρήνη στη Λιβύη είναι αδύνατο να επιτύχουμε σταθερότητα στη Βόρεια Αφρική και να επιτύχουμε καλές λύσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης και μια καλή λύση για την ανάπτυξη της Αφρικής. Υπογράμμισε καταληκτικά ότι «έχουμε δεσμευθεί στην ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων με την Αφρική και περισσότερων επενδύσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ περισσότερων επενδύσεων. Προτείναμε γύρω στα 50 δισ. ευρώ για ένα σχέδιο Marshall».

Η ΕΕ ενώπιον γεωπολιτικών προκλήσεων

Με τη σειρά του ο διευθυντής επικοινωνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ, Jaume Duch Guillot επεσήμανε ότι «το πλαίσιο των φετινών Ευρωεκλογών είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το 2014. Θα έλεγα ότι είναι πραγματικά διαφορετικό σε σχέση με το 2014. Πρώτα απ 'όλα, φυσικά, λόγω του Brexit. Η λέξη “Brexit” δεν υπήρχε πριν από πέντε χρόνια και τώρα, θα έλεγα ότι είναι μέσα σε όλα τα είδη των πολιτικών λεξικών».

Aναφέρθηκε εκτενώς στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για το Brexit αλλά και για τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Donald Trump ως προέδρου της χώρας. Αφορά επίσης τη σχέση μας με τη Ρωσία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν είναι ακριβώς ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν μπορώ να το πω έτσι, όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια. Φυσικά, επίσης, μας απασχολεί η άνοδος της Κίνας και η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική».

Ο Jaume Duch Guillot υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα στοιχεία, όλα αυτά τα μεγάλα ανοικτά γεωπολιτικά ερωτήματα θα έχουν επίσης αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθεί ή όχι τα επόμενα πέντε χρόνια».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «οι πολίτες αναμένουν περισσότερη ευρωπαϊκή δράση, πάρα εθνική δράση για την καταπολέμηση των προβλημάτων ή των καταστάσεων που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση. Και αυτό αφορά τη μετανάστευση, τη διεθνή τρομοκρατία, τις κοινωνικές πολιτικές, την οικονομική κατάσταση των διαφόρων χωρών».

Προς ένα νέο συνασπισμό στο ΕΚ

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Jacques Delors στις Βρυξέλλες, Geneviève Pons επεσήμανε ότι «παρά τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η ΕΕ επί του παρόντος, παραμένει ισχυρή η πιθανότητα μιας βαθιάς ανανέωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός νέου συνασπισμού, που θα οδηγήσει σε νέες μεθόδους συνεργασίας, καθοδηγώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από τρεις πυλώνες: Βιωσιμότητα/Ευημέρια/Ασφάλεια.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μέσα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία προβολή των εδρών του ΕΚ αναμένεται:

Α)Άνοδος των άκρων χωρίς την ικανότητα να συγκεντρωθούν σε μια ενοποιημένη ομάδα
Β)Το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα (ΕPP) και η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) δε θα είναι πλέον σε θέση να ηγηθούν μόνα τους και θα πρέπει να υπολογίζουν στο κέντρο
Γ) Το κόμμα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), με 90-95 ψήφους θα διαδραματίσει ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις

Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει μια γενική αβεβαιότητα όσον αφορά την κινητoποίηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημαντικό νομοθετικό έργο του ΕΚ κατά την περίοδο 1914-1919

Η ευρωβουλευτής Cecilia Wikstrom από τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε στο πολύπλευρο νομοθετικό έργο του ΕΚ κατά την τελευταία θητεία. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι« τα πνευματικά δικαιώματα εγκρίθηκαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Στόχος είναι η παροχή κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας για την ψηφιακή εποχή. Ένα άλλο παρόμοιο ζήτημα που συζητήθηκε ευρέως ήταν οι νέοι γενικοί κανόνες προστασίας δεδομένων. Το GDPR που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο χρόνο. Έτσι, τώρα οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ψηφιακής τους παρουσίας και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «στην τελευταία σύνοδο της ολομέλειας στη Στρασβούργο προωθήθηκε η απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια και προηγήθηκαν κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών σακουλών που εγκρίθηκαν ήδη από το 2015. Γι 'αυτό έχουμε επιφέρει πραγματικά μια πολύ γρήγορη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών».

Την ίδια ώρα έθιξε το ζήτημα της ανάγκης αναδιαμόρφωσης του κανονισμού του Δουβλίνου, που έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενιαίου για όλα τα κράτη-μέλη συστήματος ασύλου, υποστηρίζοντας ότι «τώρα περιμένουμε το Συμβούλιο να εντείνει τις προσπάθειές του. Δυστυχώς, ο κανονισμός του Δουβλίνου έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο δύσκολη νομοθετική πράξη κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας . Τούτου λεχθέντος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ήρθε η ώρα για το Συμβούλιο, γιατί ενώ εμείς καταφέραμε να ενώσουμε πέντε ομάδες και γύρω στα220 πολιτικά κόμματα της ΕΕ, 28 υπουργοί απέτυχαν μέχρι τώρα να επιτύχουν τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου και αυτό είναι επαίσχυντο».

Kαμπάνια “Τhis time I’m voting”

Στο σεμινάριο δε θα μπορούσαν να μη δώσουν το παρόν τους και εθελοντές από την καμπάνια “Τhis Time I’m voting”, την εθελοντική εκστρατεία που τρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στα κοινά. Oı νεαροί εθελοντές μίλησαν για τη δράση τους, επισημαίνοντας τη σημασία του να μην είμαστε απλοί παρατηρητές αλλα να συμμετάσχουμε επιτέλους στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px