Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %12 %406 %2019 %11:%Απρ

Επέκταση του πάρκου Πεδιαίου με χρηματοδότηση ΕΕ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το έργο αποκατάστασης του Πεδιαίου και η επέκταση του γραμμικού πάρκου εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης ήταν μεταξύ των έργων που παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης, στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ανακοινώθηκε επίσης η νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρχικό προϋπολογισμό ύψους €17,7 εκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και έχει διάρκεια τρία χρόνια, ενώ θα παρέχεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε ετήσια βάση.

Η «Τοπική Χρηματοδοτική Διευκόλυνση Υποδομών» ή ΤΧΔΥ, όπως ονομάζεται, θα διαθέτει συντονιστική επιτροπή και ένα συμβουλευτικό όργανο, με στόχο να φέρνει κοντά τους ενδιαφερόμενους σε τακτική βάση για τον έλεγχο και την υποστήριξη των δικαιούχων, καθώς και για την κατάθεση συστάσεων για επιλεγμένα προς χρηματοδότηση έργα.

Μέσω της διευκόλυνσης, η ΕΕ θα δίνει τη δυνατότητα σε δικαιούχους από τις τοπικές τ/κ κοινότητες να δημιουργούν προτάσεις, μέσω της δημοσίευσης προσκλήσεων ενδιαφέροντος, για έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν από την ΤΧΔΥ, αναφέρεται.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι στην εκδήλωση ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα προτεραιότητας για την αποκατάσταση του Πεδιαίου ποταμού, το οποίοι ήδη υλοποιείται μέσω της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης. Σκοπός του έργου, προστίθεται, είναι η κατασκευή γραμμικού πάρκου 5 χλμ περίπου κατά μήκος του ποταμού, που θα περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά έργα, ποδηλατοδρόμους και μονοπάτια πεζοπορίας, σημεία αναψυχής και εγκαταστάσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και το οποίο θα εκτείνεται εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης.

Επίσης, στην εκδήλωση έγινε αναφορά και σε άλλα έργα που υπάγονται στη χρηματοδοτική διευκόλυνση, όπως το στρατηγικό σχέδιο για τους υδάτινους πόρους, η επέκταση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε Μόρφου και Αμμοχώστο, οι εγκαταστάσεις κομπόστ στη Λευκωσία, το δίκτυο αποχέτευσης στις Χαμίτ Μάντρες και η πρώτη φάση της παύσης λειτουργίας της παλιάς μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Λευκωσίας.

Πηγή: KYΠΕ

EU4U 500px 200px