Νέοι κανόνες για την άδεια πατρότητας από το ΕK

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν νέους κανόνες για την άδεια πατρότητας και τη μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια σε τελική ψηφοφορία.

Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα με τους υπουργούς της ΕΕ, θέτει ελάχιστα όρια για όλα τα κράτη μέλη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στους εργασιακούς χώρους και να ενδυναμωθεί ο ρόλος του πατέρα ή αντίστοιχου δεύτερου γονέα στην οικογένεια. Αυτά τα μέτρα θα ωφελήσουν τα παιδιά και την οικογενειακή ζωή, ενώ αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες και προωθούν την ισότητα των φύλων. Τα μέτρα υιοθετήθηκαν με 490 ψήφους υπέρ έναντι 82 και 48 αποχών.

Άδεια πατρότητας, γονική άδεια και άδεια φροντίδας

• Το δικαίωμα για τουλάχιστον δέκα εργάσιμές ημέρες άδειας πατρότητας για πατέρες και αντίστοιχους δεύτερους γονείς (όπου κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται από το εθνικό δίκαιο) παρέχεται για την περίοδο της γέννας αλλά και σε περίπτωση θνησιγένειας, με αποδοχές τουλάχιστον στο επίπεδο της άδειας ασθενείας.
• Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επίσης στην αρχική πρόταση δύο μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας μετ’ αποδοχών. Αυτή η άδεια είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της φροντίδας που απαιτεί μια οικογένεια.
• Τα κράτη μέλη θα θέσουν ικανοποιητικά επίπεδα αποδοχών ή επιδομάτων για την ελάχιστη μη μεταβιβάσιμη περίοδο γονικής άδειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γονική άδεια συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδημάτων για την οικογένεια και ότι το υψηλότερα αμειβόμενο μέλος της οικογένειας (το οποίο συχνά είναι άνδρας) θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.
• Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν πέντε ημέρες το χρόνο άδεια φροντίδας για τους εργαζόμενους που παρέχουν προσωπική μέριμνα σε συγγενείς ή μέλη του ίδιου νοικοκυριού τα οποία έχουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις ή προβλήματα λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Τα κράτη μέλη που έχουν ήδη θεσπίσει μισθό ή επιδόματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον το 65% του καθαρού μισθού του εργαζομένου, για διάστημα γονικής άδειας τουλάχιστον έξι μηνών για κάθε γονέα, μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ τα δικά τους συστήματα.

Ευέλικτη εργασία

Οι γονείς και όσοι ασκούν επιμέλεια θα μπορούν να αιτηθούν τη μετατροπή των συνθηκών εργασίας τους όπου αυτό είναι εφικτό, μέσω τηλεργασίας ή ελαστικών ωραρίων. Κατά την εξέταση αιτημάτων για ευέλικτή εργασία, οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τους δικούς τους πόρους και ανάγκες, αλλά και τις ειδικές ανάγκες που έχουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες ή μακροχρόνιες ασθένειες, καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Δήλωση

Ο εισηγητής David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα) δήλωσε: «Η οδηγία επενδύει στην ισότητα των φύλων και στην καλύτερη κατανομή των βαρών. Οι γυναίκες έχουν υποφέρει από την έλλειψη ισότητας η οποία οδήγησε σε μισθολογικές διαφορές και συνταξιοδοτικό χάσμα. Τώρα θα υπάρξει υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους, ενώ οι πατέρες θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Η οδηγία ωφελεί επίσης τα μέλη των οικογενειών που μεριμνούν για την τρίτη ηλικία. Τα μέτρα είναι καλά για τους άντρες, τις γυναίκες, τις οικογένειες και την οικονομία».

Επόμενα βήματα

Η οδηγία τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες εντός τριών ετών.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.