Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες στα πρόθυρα εμπορικής σύρραξης

Λίγο πριν οι «28» δώσουν το πράσινο φως για τις ευρωαμερικανικές συνομιλίες σχετικά με την άρση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, το κλίμα μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού ψυχραίνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει ήδη τον κατάλογο με τον οποίο θα απαντήσει στους δασμούς 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει στα ευρωπαϊκά εισαγόμενα προϊόντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον μπαίνουν μεταξύ άλλων ο σολωμός, πέντε ήδη τυριών, τα λεμόνια, το παρθένο ελαιόλαδο, τα ρούχα από κασμίρ, τα κεραμικά είδη και οι μοτοσικλέτες 500 έως 700 κυβικών.

Οι δασμοί επιβάλλονται ως αντιστάθμισμα στις επιδοτήσεις των «28» προς την Airbus, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς το αμερικανό αντίβαρό της, την Boeing.

Ευρωπαϊκή πηγή έκανε λόγο για «πολύ υπερβολικά» αντίμετρα και τόνισε πως το εύρος της «ανταπόδοσης» από την πλευρά της ΕΕ μπορεί να αποφασιστεί μόνο μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Εκεί που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταφύγει εδώ και 15 χρόνια, καταγγέλλοντας αφ' ενός τις επιδοτήσεις προς την Airbus και αφ' ετέρου εκείνες προς την Boeing. Ο ΠΟΕ έχει αποφανθεί πως παράτυπες επιδοτήσεις έχουν κατευθυνθεί προς αμφότερους τους αεροπορικούς κολοσσούς - άρα και οι δύο καταγγέλλουσες είναι υπόλογες. Ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί το πόσο έχει ζημιωθεί η κάθε πλευρά, ζήτημα που τις έχει οδηγήσει στη διαιτησία.

Η ίδια η Airbus δήλωσε πως δεν βλέπει καμία νομική βάση για την αμερικανική πρωτοβουλία, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο εμβάθυνσης των διατλαντικών εμπορικών εντάσεων.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την αμερικανική δασμολόγηση για τις εξαγωγές της σε χάλυβα και αλουμίνιο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί επανειλημμένα για σχεδόν τιμωρητικούς δασμούς προς τα εισαγόμενα από την Ευρώπη αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, τυχόν αμερικανική δασμολόγηση των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ειδικά η Γερμανία θα βρεθεί στο μάτι ενός τέτοιου κυκλώνα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μια τεράστια αγορά αυτοκινήτων με ιδιαίτερη προτίμηση σε μοντέλα της Volkswagen, της Mercedes και της BMW.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ σημείωσε, μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ότι οι δύο εταίροι χρειάζεται να έρθουν σε έναν φιλικό διακανονισμό. Όπως είπε, «όταν βλέπω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να αντέξουμε μια εμπορική διαμάχη, ακόμη και αν αυτή αφορά αποκλειστικά το θέμα της αεροπορικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί, πάντως, έχουν οδηγήσει σε πιέσεις σε επίπεδο αγορών όσον αφορά στους Ευρωπαίους κατασκευαστές αεροσκαφών και στους προμηθευτές τους, αλλά και στις επιχειρήσεις κρασιών, τυριών και ειδών πολυτελείας. Ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές της Airbus σημείωσαν πτώση 1,6%, όπως πτώση σημείωσαν οι μετοχές προμηθευτών της (Safran, Leonardo), οι μετοχές της MTU Aero Engines και εκείνες της Rolls-Royce.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε κρίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αφαιρέσει τις παράτυπες επιδοτήσεις για τα αεροσκάφη A350 και A380. Η Airbus ανέφερε πως έχει ήδη λάβει μέτρα συμμόρφωσης αναφορικά με τις επιδοτήσεις, τα οποία, όπως τονίζει, αφορά σχετικά μικρά στοιχεία των προγραμμάτων της.

Πηγή: euronews

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.