Υπερψήφιση αναθεωρημένης οδηγίας για ανοικτά δεδομένα

Η έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη όσον αφορά την αναθεώρηση της οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα και την χρήση των πληροφοριών του δημοσίου τομέα, έτσι όπως διαμορφώθηκε στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 560 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 25 αποχές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, χάρις στην αγαστή συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, την οποία ο κος Συλικιώτης ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί πως τα διάφορα δεδομένα που παράγονται από τον δημόσιου τομέα και τους δήμους, ή που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδότηση όπως π.χ. οι ψηφιακοί χάρτες, τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα ερευνητικά δεδομένα, οι στατιστικές, τα νομικά δεδομένα κ.ο.κ. θα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό για ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και για να αποφέρουν όφελος στην κοινωνία και να αξιοποιούνται μεταξύ άλλων από τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) καθώς και για την ενδυνάμωση την ΜμΕ.

Σημαντική αναφορά στην έκθεση αποτελεί η πρόταση που ενσωματώθηκε με πρωτοβουλία του κου Συλικιώτη, σύμφωνα με την οποία καλείται η ΕΕ να στηρίξει οικονομικά τα κράτη μέλη και τους φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να διαθέτουν δωρεάν, άμεσα και σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις πληροφορίες προς το κοινό.

Στην τελική έκθεση όπως εγκρίθηκε προτείνεται μια λίστα με δεδομένα υψηλής αξίας τα οποία ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να επικαιροποιεί συνεχώς και να τα παρέχει σε ηλεκτρονική μορφή, δωρεάν στους πολίτες. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες πληροφοριών όπως στοιχεία για το περιβάλλον, μετεωρολογικά δεδομένα, τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών, πληροφορίες για την κατάσταση του δικτύου συγκοινωνιών, καθώς και πληροφορίες για τις εταιρείες και τα μητρώα των εταιρειών.

Μετά από πρόταση του κ. Συλικιώτη η έκθεση παροτρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που παρέχουν υπηρεσίες γενικού συμφέροντος. (π.χ. για την λειτουργία του αεροδρομίου). Επίσης ζητείται όπως εξαιρούνται από την οδηγία ορισμένες ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες για την λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων. Με τις προτάσεις αυτές, πέραν των σημαντικών πληροφοριών που θα μπορεί να έχει το κοινό, αποτρέπεται επίσης και η δυσμενής θέση στην οποία καταδίκαζε τις δημόσιες επιχειρήσεις η αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία είχε συμπεριλάβει στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας μόνο τις δημόσιες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να οξύνονται οι άνισοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου λειτουργούν και ανταγωνίζονται στην ίδια αγορά.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:23

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.