ΕΕ: Ψηφίστηκε ο κανονισμός για τις νέες ταυτότητες

Ο νέος κανονισμός θεσπίζει τα ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας που θα καθιστούν τα νέα δελτία ασφαλή και αξιόπιστα, καλύπτοντας τα όποια κενά αφήνουν τα είδη ταυτοτήτων που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ. 

 Τι αλλάζει 

 Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των νέων δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανέπαφο τσιπ (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. 

 Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση. 

 Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. 

 Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόταση για τον Κανονισμό αυτό πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο.   

Στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή είχε προτείνει τη βελτίωση στα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ, καθώς και των εγγράφων διαμονής των μελών της οικογένειας υπηκόων τρίτων χωρών. 

 Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.