ΕΚ: Δήλωση Μαυρίδη για Έκθεση προόδου Τουρκίας

Ανακοίνωση για την εγκριθείσα έκθεση προόδου της Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε η τελευταία, για αυτή την θητεία του σώματος, Έκθεση για την Τουρκία. Η Έκθεση εκφράζει την συλλογική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω ενός συμβιβαστικού κειμένου. Η Έκθεση δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου συμμετέχουν οι επικεφαλείς των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Ξεκαθαρίζουμε ότι, οι ενταξιακές της Τουρκίας διέπονται από το αρχικό "πλαίσιο διαπραγμάτευσης" που συνομολογήθηκε το 2005 στο οποίο καταγράφονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ που αφορούν (α) στην εφαρμογή του κράτους δικαίου εντός Τουρκίας και (β) τις σχέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει παραβιάσει και έχει αποτύχει οικτρά και στους δύο τομείς των υποχρεώσεων της. Ωστόσο, η Έκθεση συνδέει την αναστολή των ενταξιακών της Τουρκίας με την κατάλυση του κράτους δικαίου εντός Τουρκίας, χωρίς σύνδεση με τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε καν με τις νομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης που αφορά τις εμπορικές σχέσεις. Αντιθέτως, στην Έκθεση προτείνεται η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, όπως πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κ. Γιούνκερ και επιζητεί εναγωνίως η Κυβέρνηση Ερντογάν.

Σε σχέση με την Κύπρο, η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης θετικές και αρνητικές αναφορές.

Το ενδιαφέρον στην παρούσα Έκθεση επικεντρώθηκε στις δύο διαφορετικές προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, είτε για οριστικό τερματισμό των ενταξιακών της Τουρκίας (πρόταση ΕΛΚ), είτε με αναστολή των ενταξιακών (Πρόταση Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και άλλων).

Προσωπικά, ψήφισα υπέρ του τερματισμού των τουρκικών ενταξιακών για λόγους συνέπειας, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και ιδιαίτερα την πλήρη περιφρόνηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ζητούμενο είναι να εξηγήσουν την αλλοπρόσαλλη στάση τους όσοι διακήρυτταν για χρόνια ότι με την Ομάδα τους "θα ενταφιάσουν τις ενταξιακές της Τουρκίας", αλλά στην κρίσιμη ώρα της καταμέτρησης εγκατέλειψαν τις διακηρυγμένες τους θέσεις.

Πηγή: Φιλελευθερός

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:53

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.