ΕΚ: Επείγουσα μεταρρύθμιση του ταμείου στήριξης της ΕΕ

Στην προσωρινή έκθεση που υιοθετήθηκε, τα μέλη του ΕΚ αναφέρουν ότι ο μεταρρυθμισμένος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να παίξει έναν πιο εξέχοντα ρόλο στη διαχείριση των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διασφαλίσει ότι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ διαθέτει περισσότερη αυτονομία.

Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στη συνέχιση της πρωταρχικής αποστολής του ESM, που είναι να παρέχει μεταβατική οικονομική στήριξη σε κράτη μέλη που την έχουν ανάγκη, δίνοντας του τη δυνατότητα να διασφαλίσει αυτή τη στήριξη, ανέφεραν τα μέλη του ΕΚ.

Η αναφορά υπογραμμίζει ότι ο μεταρρυθμισμένος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να έχει από μόνος του τη δυνατότητα να αναλύει τις μακροοικονομικές συνθήκες σε όλη την ΕΕ, χωρίς να αντικαθιστά την εποπτεία που παρέχεται στην ΕΕ από τους οικονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Η ολομέλεια καλεί σε αναθεώρηση της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κίνηση που αποτελεί μέρος των επειγόντων βημάτων προς την ισχυροποίηση και την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ONE) και της δυνατότητας της να παρέχει οικονομική σταθερότητα και σύγκλιση για να απαντήσει σε πιθανές οικονομικές κρίσεις.

Στην αναφορά υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη τα εθνικά κοινοβούλια και το ΕΚ να βελτιώσουν τους λεπτομερείς ελέγχους του μεταρρυθμισμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του μεταρρυθμισμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και να βρίσκονται σε συνδιαλλαγή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του. Ο τελευταίος θα πρέπει να εκλέγεται και να λογοδοτεί στο ΕΚ, αφού προηγουμένως έχει προταθεί από το Συμβούλιο.

Διατήρηση του ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης

Τα μέλη του ΕΚ συμφώνησαν ότι από τη στιγμή που οι λειτουργίες του μεταρρυθμισμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής, το όνομα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» είναι πιθανώς παραπλανητικό και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να διατηρήσει το σημερινό όνομά του. Επιπλέον, από τη στιγμή που αυτός αναγνωρίζεται στην αγορά κεφαλαίων, η διατήρηση του αρχικού του ονόματος θα καταστήσει σαφές ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, o συν-εισηγητής Vladimír MAŇKA (Σοσιαλιστές, Σλοβακία) δήλωσε: «Από την στιγμή που δημιουργήθηκε ο ΕΜΣ, έχουμε δει ότι η διακυβερνητική του φύση μειώνει την ικανότητα του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα οικονομικά προβλήματα. Στον επόμενο ΕΜΣ πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη και την άποψη των εθνικών κοινοβουλίων. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ελέγχει όλα τα στοιχεία της διαδικασίας του προϋπολογισμού, μαζί με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η κοινή μας προσπάθεια θα καταλήξει σε περισσότερη ασφάλεια και βεβαιότητα όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της».

Ο συν-εισηγητής Pedro SILVA PEREIRA (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Με αυτή την αναφορά το ΕΚ αναλαμβάνει έναν καίριο ρόλο στη διαδικασία. Επαναβεβαιώνουμε το όραμά μας τόσο όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο πλάνο για τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ. Σχετικά με το μακροπρόθεσμο, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την ενσωμάτωση του ΕΜΣ στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, μετατρέποντάς τον σε πραγματικό θεσμό, κάτω από τη διακυβέρνηση και τον δημοκρατικό έλεγχο του ΕΚ. Την ίδια στιγμή, σχετικά με το βραχυπρόθεσμο πλάνο, προτείνουμε τη συνέχιση την μεταρρύθμισης του ΕΜΣ σύμφωνα με τη διακυβερνητική συνθήκη που υπάρχει από πίσω του. Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα δείξει κατανόηση και θα καλωσορίζουμε τις προτάσεις του, έτσι ώστε μαζί να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο».

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.