ΕΚ: Από τα αγροκτήματα στα σουπερμάρκετ

Εγκρίθηκαν την Τρίτη οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των αγροτών απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αγοραστών χονδρικής.

Οι νέοι κανόνες, που υιοθετήθηκαν με 589 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 9 αποχές, απαγορεύουν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως την καθυστέρηση πληρωμών για προϊόντα που έχουν ήδη παραδοθεί, τις καθυστερημένες μονομερείς ακυρώσεις ή αναδρομικές αλλαγές των παραγγελιών, την άρνηση του αγοραστή να υπογράψει γραπτό συμβόλαιο με τους προμηθευτές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των παραγωγών) και την κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Τίθενται επίσης εκτός νόμου οι απειλές για αντίποινα εναντίον των προμηθευτών, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των προϊόντων τους από σχετικούς καταλόγους ή η καθυστέρηση πληρωμών, ως αντίδραση στην υποβολή καταγγελιών.

Δε θα μπορούν επίσης να απαιτούνται πληρωμές από τους προμηθευτές για προϊόντα που χαλούν ή καταστρέφονται στις εγκαταστάσεις του αγοραστή, εκτός αν κάτι τέτοιο έχει προκληθεί λόγω της αμέλειας του προμηθευτή, ή να υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πληρώνουν για τη διερεύνηση παραπόνων από τους τελικούς πελάτες.

Άλλες πρακτικές, όπως η επιστροφή των απούλητων προϊόντων στον προμηθευτή χωρίς να καταβληθεί το αντίτιμο αγοράς, ο εξαναγκασμός των προμηθευτών να πληρώνουν για τη διαφήμιση των προϊόντων, οι χρεώσεις προς τους προμηθευτές για τη δημιουργία αποθεμάτων και την εισαγωγή των προϊόντων τους στους εμπορικούς καταλόγους, ή η επιβολή έκπτωσης στην τιμή πώλησης του προμηθευτή, θα απαγορεύονται επίσης, εκτός εάν κάτι από αυτά έχει ρητά συμπεριληφθεί προηγουμένως στη συμφωνία προμήθειας.

Σαφής διαδικασία καταγγελιών

Οι προμηθευτές θα μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες στην έδρα τους, ακόμη και αν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα σε άλλο σημείο της ΕΕ. Οι εθνικές αρχές θα διαχειρίζονται και θα διερευνούν τις καταγγελίες, ενώ θα διασφαλίζουν και την επίλυση των θεμάτων.

Προστασία για τους προμηθευτές μικρής και μεσαίας κλίμακας

Οι νέοι κανόνες θα προστατεύουν τους μικρής και μεσαίας κλίμακας προμηθευτές που έχουν ετήσιο τζίρο μικρότερο από 350 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι προμηθευτές θα διαχωριστούν σε πέντε υποκατηγορίες με βάση το τζίρο τους (μέχρι €2 εκ., €10 εκ, €50 εκ, €150 εκ. και €350 εκ.), με τους πιο μικρούς να απολαμβάνουν της μεγαλύτερης προστασίας.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους νέους κανόνες εδώ.

Δηλώσεις

«Επιτέλους, ο Δαυίδ νίκησε το Γολιάθ. Η δικαιοσύνη, τα υγιή τρόφιμα και τα κοινωνικά δικαιώματα στο τέλος επικράτησαν των αθέμιτων πρακτικών στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων και οι καταναλωτές δε θα υφίστανται ‘bullying’ από τους μεγάλους παίχτες», δήλωσε ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία).
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλους τους Ευρωπαίους. Αυτή είναι η ΕΕ στη οποία πιστεύουμε: η ΕΕ που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών εξαλείφοντας τις ανισότητες και παλεύοντας για την υγεία, το περιβάλλον και τη δικαιοσύνη»

Επόμενα βήματα

Η νέα οδηγία για τις αθέμιτες πρακτικές πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε εφαρμογή 30 μήνες από την θέσπισή τους.

Σχετικές πληροφορίες

Το ΕΚ έχει επανειλημμένα απευθύνει κάλεσμα για τη λήψη μέτρων που θα εμποδίζουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTPs) στην αλυσίδα διανομής τροφίμων, ήδη από το 2010, όταν και υιοθέτησε ψήφισμα που αναφερόταν σε δικαιότερη κατανομή εσόδων προς τους αγρότες και σε βελτίωση της λειτουργικότητας της αλυσίδας διανομής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , όσον αφορά τον αγροτικό τομέα και εκείνον της μεταποίησης τροφίμων, οι μικρές μονάδες εκμετάλλευσης στην ΕΕ χάνουν περίπου 2,5 έως 8 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο (1%-2% του κύκλου εργασιών τους) λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.