Ισότητα των φύλων στην πολιτική ζητούν ευρωβουλευτές

Διακοινοβουλευτική συνάντηση για τη δύναμη των γυναικών στην πολιτική διοργάνωσε την Πέμπτη η Επιτροπή Ισότητας του Ευρωκοινοβουλίου, λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, συζήτησαν με περισσότερους από 20 βουλευτές από 15 κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και τη Νορβηγία κατά τη διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνάντησης «Women’s power in politics».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να έχουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, αλλά και στις επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που πρέπει να δώσουμε όλοι μας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως «αν και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική αυξάνεται, «οι περισσότερες θέσεις ευθύνης εξακολουθούν να καταλαμβάνονται από άντρες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, θα πετύχουμε να έχουμε ισότητα των φύλων σε 182 χρόνια».

Την ίδια ώρα, η (πρώτη γυναίκα) πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, στην κεντρική ομιλία της συνάντησης ανακάλεσε τις μάχες που έπρεπε να δώσει για να φτάσει ως εδώ, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην πολιτική, καθώς και τα αναρίθμητα «γυάλινα ταβάνια» που ξεπέρασε. «Το σημείο έναρξης είναι η αλλαγή νοοτροπίας: πρέπει να χτίσουμε μια πολιτική κουλτούρα που θα οδηγήσει στην ίση συμμετοχή των γυναικών».

Εν κατακλείδι, το μήνυμά της για τις γυναίκες και τα κορίτσια ήταν το εξής: «Έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, στις αξίες σας, στη δύναμή σας και στις δυνατότητές σας. Η αποφασιστικότητά σας θα κάνει όλα τα εμπόδια που απομένουν να καταρρεύσουν».

Ευρωβουλευτές και βουλευτές συζήτησαν τρόπους για ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στη σφαίρα της πολιτικής, για παράδειγμα με τη χρήση ποσοστώσεων, καθώς και τον καίριο ρόλο των πολιτικών κομμάτων όταν αυτά εξετάζουν υποψήφιους και σειρές κατάταξης σε εκλογικές λίστες. Ανέφεραν επίσης το θέμα της συμμετοχής των νεαρών γυναικών στην πολιτική, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν φραγμούς (επισφαλείς συνθήκες εργασίας, χαμηλότερα εισοδήματα, έλλειψη άδειας πατρότητας...).

Προγράμματα καθοδήγησης, συστήματα ίσης άδειας για τους δύο γονείς, καθώς και ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος αναφέρθηκαν ως πιθανές λύσεις για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:00

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώθηκε η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.