Η Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά στο ΕΚ

Aναφορά στο πετυχημένο έργο της αποκατάστασης μνημείων, που ανήκουν στις κοινότητες των Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών και Αρμενίων στο νησί, έκανε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, κατά την παρουσίασή της για πρώτη φορά στη δεκαετή ιστορία της στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τόσο ο Ελληνοκύπριος αντιπρόσωπος όσο και ο Τ/κ Πρόεδρος της Επιτροπής, μίλησαν για τις επιτυχίες της Επιτροπής και τη συνεργασία, ενώ το UNDP είπε ότι η Επιτροπή είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι τα μέλη προσκλήθηκαν από τον Ευρωβουλευτή Reimer Boege και αναφέρθηκαν στην πετυχημένη ολοκλήρωση 31 χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, όπως ορθόδοξες, μαρωνίτικες και αρμένικες εκκλησίες, τεμένη και μιναρέδες, χαμάμ, υδραγωγεία και νερόμυλοι.

Στην ομιλία του,ο Γλαύκος Κωνσταντινίδης, Ε/κ μέλος της Επιτροπής επεσήμανε ότι το βιβλίο που παρουσίασε η Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο «απεικονίζει και αντανακλά τη σκληρή και ουσιαστική δουλειά που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί «πιστοποιητικό γεννήσεως και διαβατήριο της Επιτροπής, που αποδεικνύει την γέννηση, τα πρώτα βήματα, την ανάπτυξη, την ενηλικίωση και το ταξίδι και επικυρώνει το ταξίδι και αποστολή της Επιτροπής».

Η πολιτιστική κληρονομιά εξήγησε ότι ενεργεί ως μέσο συνεργασίας, ως όχημα για κληρονομιά, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο συνεργασίας, ένα όχημα για κοινή σκέψη και επικέντρωση σε κοινές δράσεις. Το ταξίδι από το 2008 έως το 2018 έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο πως η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με όλες τις πολυπλοκότητες, τις προκλήσεις μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για το μέλλον και που η Κύπρος χρειάζεται τόσο πολύ. Σημείωσε ακόμη ότι το έργο της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι πολλά απομένουν να γίνουν, πολλές προτεραιότητες τόσο στο πεδίο όσο και στην κοινωνί, ενώ ευχαρίστησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συμβουλευτική επιτροπή για τη στήριξη και καθοδήγησή τους.

Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος της Επιτροπής, Αλι Τουντσάι δήλωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά και οι διαφορές δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν παράγοντες για πρόκληση έντασης αλλά συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας ανάμεσα στους Τ/κ, Ε/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και άλλους.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή παρουσιάστηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και η πρώτη φορά που διεξήχθη διάλογος με ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Τόνισε την ανάγκη να αυξήσουν τις επαφές με τις Βρυξέλλες. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας της, η Επιτροπή έμαθε να εργάζεται συλλογικά για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ταξίδευσαν από την Πάφο στην Καρπασία, επισκέφθηκαν εκατοντάδες μνημεία και ετοίμασαν έργα με την τεχνική στήριξη του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς και την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ. Ευχαρίστησε την ΕΕ, το ΕΦΚΑΦ και την Εκκλησία της Κύπρου καθώς και το UNDP για τη στήριξη και οικονομική βοήθεια.

Είπε ότι η Κύπρος είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αναγνωρίζουμε την ευθύνη της διατήρησης του πλούτου και της παράδοσής μας στις μελλοντικές γενιές. Τέλος είπε ότι η βιώσιμη διατήρηση και προστασία των μνημείων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Στην ομιλία του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Υποστήριξης Διακανονισμού Κύπρου στην Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Kjartan Bjornsson, ανέφερε ότι η επιτροπή στηρίζει την εξαίρετη εργασία της επιτροπής η οποία είναι ένα «ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς μπορούν οι Κύπριοι να εργαστούν μαζί για την ειρήνη». Είπε ότι η Κομισιόν έχει στηρίξει την Επιτροπή από το 2012 με ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ και σύντομα θα ανακοινωθεί μια ακόμη χορηγία της τάξης του 2,5 εκ. ευρώ. Η επιτροπή, ανέφερε, όχι μόνο δεν έχει πετύχει τους στόχους της αλλά το πιο σπουδαίο επίτευγμα είναι να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες και να εργαστούν μαζί με ένα όραμα και στόχους για το κοινό καλό όλων των Κυπρίων και στις δύο πλευρές.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:06

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.