Πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων από ΕΕ η Κύπρος

Όταν ο Γενικός Ελεγκτής δεν βρίσκει κάτι αρνητικό ή κάτι πολύ ουσιαστικό να γράψει για μιαν υπηρεσία, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάτι κινείται σωστά. Ο λόγος για τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΓΔ ΕΠΣΑ) η οποία συντονίζει τις ενέργειες για άντληση κονδυλίων από την ΕΕ.

Όμως, δεν είναι θετική μόνο η γνώμη του Γενικού Ελεγκτή αν ληφθεί υπόψιν πως στις 4 Ιανουαρίου 2019 η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ ότι η Κύπρος για ακόμη μια χρονιά έχει πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις, αφού κατατάχθηκε πρώτη από τα 28 κράτη-μέλη σε ρυθμούς απορρόφησης με 46% για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το 46% αποτελεί το ποσό των εισροών από το ΕΤΠΑ στον λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του συνολικού ποσού (από το εν λόγω Ταμείο) που κατανεμήθηκε στην Κύπρο για την επταετία και γίνεται αντιληπτό ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό απορροφητικότητας.

Εκ μέρους της ΕΠΣΑ, η κ. Ανθή Φιλιππίδου ανέφερε στον «Φ» πως η Κύπρος κατετάγη πρώτη και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με ποσοστό απορρόφησης 50%. Το 50% αποτελεί το ποσό των εισροών από το ΕΚΤ στον λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του συνολικού ποσού (από το εν λόγω Ταμείο) που κατανεμήθηκε στην Κύπρο για την επταετία. Η κ. Φιλιππίδου εξηγεί ότι η Κύπρος κατετάγη στην τρίτη θέση για το Ταμείο Συνοχής με ποσοστό απορρόφησης 33%, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη θέση που είχε το 2017 (δέκατη). Το έτος 2017, σύμφωνα με την ίδια, αποτέλεσε το πρώτο έτος για το οποίο τέθηκε ελάχιστος ετήσιος στόχος απορρόφησης και αφορούσε μόνο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ο στόχος επιτεύχθηκε και η Κύπρος κατατάχθηκε μεταξύ των κρατών-μελών με την καλύτερη επίδοση σε αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έτος 2018, πέραν των υψηλών στόχων απορρόφησης, αποτέλεσε και το έτος για το οποίο τέθηκε ελάχιστος στόχος απορρόφησης για τέσσερα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι τέθηκαν για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή».
Η Διαχειριστική Αρχή σε συνεργασία με την Αρχή Πιστοποίησης (Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας), ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών και στις 27 Δεκεμβρίου 2018 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση πληρωμών με πλήρη επίτευξη των στόχων.

Το περιεχόμενο όλων των Προγραμματικών Εγγράφων που επέβλεπαν στη χρηματοδότηση δράσεων στην Κύπρο, διαμορφώθηκε μέσα από συνεχή συνεργασία και διαβούλευση της ΓΔ ΕΠΣΑ με τα αρμόδια Υπουργεία, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και με φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στα «ανταγωνιστικά προγράμματα» τα οποία δεν διεκδικούνται μόνο μεταξύ ιδιωτών/εταιρειών εντός Κύπρου, αλλά και από αντίστοιχες ομάδες ή εταιρείες άλλων χωρών μελών της ΕΕ, κάτι το οποίο απαιτεί συντονισμό και συγχρονισμό, ώστε να παρουσιαστούν προτάσεις οι οποίες να πείθουν ότι αξίζουν χρηματοδότησης.

Αν ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου οι οποίες δεν καταφέρνουν να δαπανήσουν πέραν του 20% του προϋπολογισμού τους, ενώ την ίδια ώρα συντονίζονται δεκάδες φορείς για ολόκληρη προγραμματική περίοδο επτά χρόνων και στο τέλος δεν χάνεται έστω και ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, που κυμαίνεται μεταξύ 800-1.000 εκατ., τότε η όλη προσπάθεια αποτελεί άθλο.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:06

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Πυρκαγιά το πρωί στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών αποδίδει η Kition Ocean Holdings
11:33
Ρωσία: Πυρκαγιά στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας Σμολένσκ
11:27
Αύξηση πασχαλινού επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους
11:04
Με αισιοδοξία προσεγγίζει τις ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ
11:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.