Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών επενδύσεων

Πολλές οι διαμαρτυρίες από τους πολίτες, και κατ’ επέκταση από τα κράτη μέλη, για το πού πάνε τα χρήματα που «στέλλουν» στις Βρυξέλλες.

Πριν μερικές βδομάδες στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, έγινε μία εκτενής ενημέρωση σε δημοσιογράφους για τον ρόλο της Ε.Ε. στην ανάπτυξη των κρατών της Ευρώπης καθώς και στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιόδου 2021-2027. Η ψήφιση του έχει εγείρει πολλές συζητήσεις αλλά και διαφωνίες μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, ως προς το ύψος αυτού, την εξοικονόμηση και διαχείριση των πόρων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής του προϋπολογισμού Jean Arthuis, «χωρίς επαρκή χρήματα, δεν υπάρχουν προσδοκίες». Ο κ. Arthuis ήταν ξεκάθαρος. «Είτε θα αποφασίσουμε να κάνουμε την ΕΕ παγκόσμια δύναμη είτε όχι. Πρέπει να μεταφερθούν αρμοδιότητες από εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρνούνται όμως τα κράτη μέλη. Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με αυτή την μορφή», ήταν το σχόλιο του, προσθέτοντας ότι τα κράτη θα πρέπει να φτάσουν σε κοινή φορολογική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλιών από χώρες όπως η Βουλγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Λετονία στους αντίστοιχους τομείς μεταφορών, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, παιδείας.

Η πρώτη επένδυση που παρουσιάστηκε αφορούσε χρηματοόδηση που δόθηκε σε μια κλινική μελέτη για αλλαγή μιας βαλβίδας καρδιάς. Ο δότης Pieter Kappelhof μίλησε ενώπιον του ακροατηρίου για το πώς έγινε αυτή η έρευνα, η δοκιμή και εν τέλει η εγχείριση που του χάρισε τη ζωή του.

Στον κλάδο της υγείας, παρουσιάστηκε μια ακόμα επενδυτική προσπάθεια στην Πορτογαλία (Kastelo Paediatric palliative care). Η ιδιοκτήτρια της κλινικής Teresa Fraga αναφέρθηκε στις δυσκολίες, την χρηματοδότηση και εν τέλει στα οφέλη που προσφέρει στην κοινωνία.

Μια άλλη επένδυση που παρουσιάστηκε- στον κλάδο των μεταφορών- ήταν το μετρό της Βουλγαρίας. Εκ μέρους της εταιρείας ο Angel Djorgov και του υπουργείου Μεταφορών η Angelina Videnova, έγινε λόγος ότι χάριν σε ευρωπαϊκά κονδύλια μπόρεσε να γίνει η δημιουργία και η επέκταση του μετρό στην Σόφια. Αυτή τη στιγμή, οι γραμμές περιλαμβάνουν 20 στάσεις, ενώ διακινούνται 180 χιλ. επιβάτες.

Στη συνέχεια, ο Καναδός πιλότος Giorgio Zupo παρουσίασε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Περιέγραψε πως ανταποκρίθηκαν όταν έγιναν οι φωτιές στην Σουηδία. Όπως τόνισε, λειτούργησαν όλοι με τον κατάλληλο συντονισμό προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες και γίνουν περαιτέρω καταστροφές. Οι ομιλητές ήθελαν να δείξουν ότι μόνο με συντονισμό και με αλληλοβοήθεια μπορούν σε ενδεχόμενες καταστροφές να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.

Τέλος, στον κλάδο της Παιδείας, πολλά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα απορροφούν πολλά κονδύλια για ανάπτυξη του ακαδημαϊκού τους έργου. Παρουσίαση έγινε από τον Καθηγητή Indrikis Muiznieks για το νέο και υπερσύγχρονο ακαδημαϊκό κέντρο του Πανεπιστήμιου της Λετονίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:15

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.