23,4 εκατ. οι νέοι ψηφοφόροι για τις ευρωεκλογές

Είκοσι τρία εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα, στο Στρασβούργο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 100 ημέρες πριν από την εκλογική αυτή διαδικασία.

Συνολικά 373 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 26 Μαΐου, ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αφού η 29η Μαρτίου είναι η καθορισμένη ημερομηνία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ‘Ενωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Γενικός Διευθυντής για την Επικοινωνία, Ντάουμε Ντουκ, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου ως τις πιο σημαντικές από το 1979 , αναφέροντας πως με την ψήφο τους οι πολίτες θα αποφασίσουν για τη μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ.

Αυτές είναι οι ένατες ευρωπαϊκές εκλογές. Η πρώτη εκλογική διαδικασία έγινε τον Ιούνιο του 1979. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνέλθει υπό τη παρούσα της σύνθεση ακόμη δυο φορές, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ εκκρεμούν ακόμη γύρω στους 200 νομοθετικούς φακέλους, περιλαμβανομένης της ψηφοφορίας για επικύρωση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ. Μετά την εξέλιξη αυτή οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μειωθούν από 751 σε 705. Η 9η νομοθετική περίοδος θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κ. Ντουκ είπε πως αυτή τη στιγμή εργάζονται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, που είναι η απόφαση για έξοδο του ΗΒ στις 29 Μαρτίου.

Οι εκλογές θα ξεκινήσουν από την Ολλανδία με την εκλογική διαδικασία να διεξάγεται εκεί στις 23 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου. Η Ιταλία είναι η χώρα στην οποία θα κλείσουν πιο αργά οι κάλπες στις 26 Μαΐου. Στην Κύπρο όπως είναι ήδη γνωστό η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουάριου, οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δημοσιεύουν προβλέψεις για τη νέα σύνθεσή του, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για κάθε χώρα, με βάση τις διαρκώς μεταλλασσόμενες προθέσεις ψήφου.

Στο διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, αποτελέσματα δημοσκοπήσεων θα δημοσιεύονται κάθε δύο μήνες και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα κατά τον τελευταίο μήνα πριν από τις εκλογές, σε ειδικό τμήμα αυτού του δημοσιογραφικού φακέλου για τις εκλογές. Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες δημοσίευσης είναι οι εξής: 18 και 27 Φεβρουαρίου, 14 και 28 Μαρτίου, 11 και 29 Απριλίου και 8, 16 και 21 Μαΐου.

Στις 15 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει στις Βρυξέλλες πανευρωπαϊκό debate μεταξύ των επικεφαλής υποψηφίων (υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν), που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Τη διοργάνωση και αναμετάδοση του debate έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί μια ειδική σειρά ερευνών του Ευρωβαρόμετρου που αποτυπώνει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις εκλογές του 2019 καθώς και τις απόψεις τους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι έρευνες του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου 2018 έδειξαν σταθερά αυξανόμενη στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οποία ρωτήθηκαν 27.000 άτομα από 28 κράτη μέλη, κατέγραψε ότι το 62% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετική εξέλιξη, ενώ περισσότεροι τα δύο τρίτα (68%) συμφωνούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ΕΕ, το 66% των Ευρωπαίων θα ψήφιζε για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ (πλειοψηφία σε όλα τα κράτη μέλη) και μόνο το 17% θα ήταν υπέρ της αποχώρησης, με άλλο ένα 17% να είναι αναποφάσιστο και το 41% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ήδη την ημερομηνία των επόμενων ευρωεκλογών, ενώ το 51% ενδιαφέρονται γι’ αυτές. Το επόμενο Ευρωβαρόμετρο θα δημοσιευθεί στις 10 Απριλίου 2019.

Επίσης ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές παρέχει τακτικές ενημερώσεις για τους πολίτες, τις εκλογικές περιφέρειες και τους υποψηφίους σε κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για το πώς μπορεί να ψηφίσει κάποιος από το εξωτερικό.

Η πλατφόρμα "αυτήτηφοράψηφίζω.eu" δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λειτουργεί σε 24 γλώσσες για να στηρίξει από εκατόν πενήντα χιλιάδες εθελοντές σε όλα τα κράτη μέλη, οι οποίοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα και ανέλαβαν να πείσουν κι άλλους να ψηφίσουν.

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες παραδείγματα του πώς επηρεάζει τη ζωή μας η ΕΕ.

Εξάλλου, η εφαρμογή Citizens App για κινητά τηλέφωνα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακαλύψουν τι έχει κάνει αλλά και τι σχεδιάζει να κάνει η ΕΕ.

Πηγή: KYΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.