ΕΚ: Υπέρ σε αναβάθμιση του μηχανισμού προστασίας στην ΕΕ

Σκοπός της νέας νομοθεσίας, που συμφωνήθηκε επίσημα με το Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο, είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, μέσω της πιο αποδοτικής από κοινού χρήσης φυσικών πόρων πολιτικής προστασίας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την τελική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών και θα εφαρμοστεί μέχρι το καλοκαίρι φέτος.

Με τη νομοθεσία αυτή δημιουργείται ακόμη, έπειτα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποθεματικό RescEU, στο οποίο θα βρίσκονται πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες υψηλής χωρητικότητας, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα για κάθε είδους περιστατικό. Το RescEU θα αναλαμβάνει δράση όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή, με απόφαση που θα λαμβάνεται από την Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι Ευρωβουλευτές πέτυχαν επίσης ενδυνάμωση του νέου Δικτύου Γνώσεων για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα των νεαρών επαγγελματιών και εθελοντών.

Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε πως πάνω από όλα τα RescEU αποτελεί τον ορισμό της χειροπιαστής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Θα αυξηθούν τα επιχειρησιακά εργαλεία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση π.χ. των πυρκαγιών, που στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται στοΝ νότο, ενώ δεύτερος σημαντικός πυλώνας είναι η ανάπτυξη της πρόληψης και της ετοιμότητας, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης

Με το RescEU κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στο να γίνει η Ευρώπη πολύ πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και σε θέματα επιχειρησιακών μέσων αλλά και σε θέματα πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας, επεσήμανε.

Η Εισηγήτρια του θέματος, Ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτα Γκαρντίν ανέφερε πως «καταφέραμε να δουλέψουμε με γρήγορο ρυθμό για να είμαστε έτοιμοι πριν το επόμενο καλοκαίρι και να αποφύγουμε όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα και το 2017 στην Πορτογαλία»

«Χρειάζονταν αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία για να σωθούν ζωές. Οι αρχές της αλληλεγγύης και της προστασίας των πολιτών μας καθοδήγησαν τη δουλειά που έγινε προς την επιτυχία», σημείωσε.

Πηγή:  ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:29

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.