Προπαγάνδα: «Εξελιγμένα "όπλα" εναντίον μας»

Εχθρικές εκστρατείες προπαγάνδας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μιλήσαμε με την ευρωβουλευτή Άννα Φοτίγκα σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Το Κοινοβούλιο καλεί για περισσότερες ενέργειες στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης

Οι ευρωβουλευτές προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το φαινόμενο της παραπληροφόρησης λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς τα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στον καθένα να δημοσιεύει και να μοιράζεται ειδήσεις ή πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Μία νέα έκθεση, που αναμένεται να ψηφιστεί κατά την ολομέλεια του Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, παρουσιάζει συστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της προπαγάνδας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διάδοση της παραπληροφόρησης έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της ύπαρξης νέων εργαλείων, όπως είναι οι ιδιωτικές εφαρμογές συνομιλιών, οι υπηρεσίες βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης ή η παραποίηση ήχων και εικόνων, ενώ έχει γίνει πιο επιθετική.

Η έκθεση καταγγέλλει την ολοένα και πιο επιθετική στάση της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας που, σύμφωνα με ευρωβουλευτές, επιδιώκουν την υπονόμευση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και της κυριαρχίας των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, την άσκηση επιρροής σε εκλογικά αποτελέσματα αλλά και την υποστήριξη εξτρεμιστικών κινημάτων.

Μιλήσαμε με την εισηγήτρια της έκθεσης, Άννα Φοτίγκα (Πολωνία, Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) για να μάθουμε περισσότερα:

Πόσο ασφαλείς είναι οι ευρωεκλογές από παρεμβάσεις τρίτων, κυβερνοεπιθέσεις και επιθετική προπαγάνδα;

Μιλάμε για 27 παράλληλες μοναδικές εκλογικές διαδικασίες σε κάθε κράτος μέλος, που μπορούν να γίνει στόχος εχθρικών ενεργειών με τη χρήση ειδικών εργαλείων: τη κακόβουλη χρήση διαδικτυακών ρομπότ (μποτ), αλγορίθμων, παραπλανητικών μηνυμάτων (τρολ), παραποιημένων φωτογραφιών και βίντεο με λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης (deepfakes), ψεύτικων λογαριασμών και κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Είμαι βέβαιη ότι, μετά από πρόσφατα περιστατικά παρεμβάσεων σε εκλογές και δημοψηφίσματα, τα κράτη μέρη έχουν ξεκινήσει να αξιολογούν καταστάσεις εντός της επικράτειάς τους. Παρόλα αυτά, η επένδυση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τη βελτίωση της ικανότητας εντοπισμού της απαιτεί χρόνο, την ώρα που τα όπλα που χρησιμοποιούν εναντίον μας συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Για το λόγο αυτό, έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, ο οποίος διασφαλίζει τη διαφάνεια των πολιτικών διαφημίσεων κι ενθαρρύνει τη λήψη αποφασιστικής δράσης κατά των ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα.

Τι πρέπει να βελτιώσουμε;

Πρέπει να είμαστε πιο προορατικοί αντί να αρκούμαστε στην εκ των υστέρων αντίδραση. Πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη κατάλληλων λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης της.

Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας συνιστά και η δημόσια κατονομασία των αυτουργών, των χορηγών τους και των στόχων που επιδιώκουν να πετύχουν. Η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι στιβαρή, περιλαμβάνοντας μια σειρά μέτρων και στοχευμένων κυρώσεων.

Μερικές χώρες της ΕΕ είναι πιο ευάλωτες στην παραπληροφόρηση;

Οι εχθρικές εκστρατείες παραπληροφόρησης αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής. Ο πληροφοριακός πόλεμος που συνοδεύει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και ενότητα. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας συνεχίζουν να εστιάζουν σημαντικά στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, στοχεύοντας πάντα χώρες με τις οποίες διατηρεί πολιτικούς, ιστορικούς, γλωσσικούς ή πολιτικούς δεσμούς. Χάρη στο ευρωπαϊκό έργο EUvsDisinfo έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 4000 περιπτώσεις εκστρατειών παραπληροφόρησης σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.


Πώς μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι η καταπολέμηση της προπαγάνδας δεν ενθαρρύνει την λογοκρισία ή δεν εμποδίζει την ελευθερία του λόγου;

Όπως υπογραμμίζουμε στην έκθεσή μας, η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, αλλά και του πλουραλισμού στα μέσα επικοινωνίας βρίσκονται στην καρδιά ανθεκτικών, δημοκρατικών κοινωνιών και παρέχουν τις καλύτερες διασφαλίσεις έναντι της παραπληροφόρησης και της εχθρικής προπαγάνδας. Η λογοκρισία θα μας υπονόμευε. Γι’ αυτό και τονίζουμε τη σημασία της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού. Η μεγαλύτερή μας ανησυχία, την οποία υπογραμμίζουμε και στην έκθεση, είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Καταλαβαίνουμε ότι η κατάργηση ύποπτων λογαριασμών μπορεί να θεωρηθεί ως λογοκρισία και, συνεπώς, τέτοιες ενέργειες πρέπει να αιτιολογούνται με σαφήνεια.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:34

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.