Μαυρίδης: Λύση μόνο με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων

«Η λύση του Κυπριακού θα γινόταν αύριο αν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός κατοχής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την υπό διαμόρφωση έκθεση για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.



Στην παρέμβασή του επικεντρώθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τόσο αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και για τις δεσμεύσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Αρχικά, τόνισε τα εξής: «Προϋπόθεση για να είναι η Τουρκία σε ενταξιακό καθεστώς αποτελεί -μεταξύ άλλων- ο σεβασμός των μειονοτήτων εντός της Τουρκίας. Ας περιοριστούμε στους Κούρδους. Αν οποιοσδήποτε (ευρωβουλευτής), θεωρεί ότι η Τουρκία σέβεται τις μειονότητες, να το πει ξεκάθαρα. Αν η Τουρκία δεν τις σέβεται, δεν έπρεπε να είναι καν σε ενταξιακό καθεστώς».

Ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος σε ορισμένους συναδέλφους του υπέδειξε: «Πώς γίνεται κάποιος να λέει ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις μειονότητες, αλλά πρέπει να παραμείνει σε ενταξιακό καθεστώς; Αυτό πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος. Επίσης, μια χώρα όπου οι πολίτες της δεν μπορεί να προσδοκούν σε δίκαιη δίκη, αυτή η χώρα δεν είναι δημοκρατία, ούτε υπάρχει κράτος δικαίου. Όσοι συμμεριζόμαστε αυτές τις διαπιστώσεις, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία μέσω της έκθεσης με διαφορετικό τρόπο».

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία: «Η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει, παραβιάζει και παρεμβαίνει στην ΑΟΖ της στην Αν. Μεσόγειο ενάντια στα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα που αφορούν την ενέργεια. Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο μέρος της Κύπρου. Από τις 29 Ιανουαρίου 2019, όμως, έχουμε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και καθορίζει ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και το μόρφωμα που έφτιαξε στο βόρειο μέρος της Κύπρου είναι μια παράνομη οντότητα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε στο Προεδρείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Πότε επιτέλους θα απαιτήσουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφού είμαστε μια Ένωση που βασιζόμαστε σε κανόνες. Πότε θα απαιτήσουμε -σε σχέση με το κυπριακό- να αποχωρήσουν πρώτα τα κατοχικά στρατεύματα; Είναι υποχρέωση της Τουρκίας και θα πρέπει να παραδώσει, τουλάχιστον την Αμμόχωστο, στους νόμιμους πολίτες της. Πότε θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την Κύπρο; Αυτά πρέπει να απαιτούμε στην Έκθεση. Το κυπριακό πρόβλημα λύνεται αύριο, εάν αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και θα εφαρμοστεί το κράτος δικαίου (της ΕΕ) στην Κύπρο».

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:43

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.