Ευρωεκλογές: Στοίχημα τα ποσοστά - Η μάχη της 6ης έδρας

Το σκηνικό για τις ευρωεκλογές έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Το τελευταίο 48ωρο ήταν καθοριστικό καθώς από τη μια ανακοινώθηκαν οι έξι εκλεκτοί του ψηφοδελτίου για το ΑΚΕΛ, ενώ συμπληρώθηκε και κατά 5/6 το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

Από την άλλη, παράλληλα, προστέθηκε στο παιχνίδι των ευρωεκλογών ακόμα μια πολιτική δύναμη. Η απόφαση της προσωρινής διοικούσας της Δημοκρατικής Παράταξης δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντίθετα, ήταν αναμενόμενο αφού στο κόψιμο της βασιλόπιτας σε οίκημα στη Λεμεσό ο Μάριος Καρογιάν είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την κάθοδο του νέου κόμματος. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες των Γιώργου Περδίκη, Γιώργου Λιλλήκα και Σενέρ Λεβέντ, με την οποία ουσιαστικά επισφράγισαν τη συνεργασία τους για τη στήριξη ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων. «Κλειστό» θα πρέπει να θεωρείται και το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη Κυριακή στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παραμένουν ωστόσο ερωτηματικά το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και του ΕΛΑΜ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι φανερό ότι η μάχη των ευρωεκλογών κρίνεται καθοριστική για τα κόμματα. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η κατανομή των έξι εδρών, αλλά και τα ποσοστά που ο καθένας θα λάβει και η σημασία που έχει σε σχέση με τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν για τη συνέχεια. Αρχής γενομένης από το ΑΚΕΛ, το οποίο ανακοίνωσε ένα ψηφοδέλτιο με το οποίο ικανοποιούνται και όλες οι παράμετροι που είχαν τεθεί εξ αρχής από την ηγεσία του κόμματος. Να υπάρχει εκπροσώπηση της ηγεσίας, να υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση, να εκπέμπει αέρα ανανέωσης με άτομα πιο νεαρής ηλικίας. Και οι τρεις αυτοί παράμετροι ικανοποιούνται. Όπως επίσης και η επιθυμία για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Τουρκοκύπριου.

Το στοίχημα τώρα για το ΑΚΕΛ είναι πέραν από τη διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, η αύξηση των ποσοστών. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θέλουν να κάνουν την ευχάριστη έκπληξη, όσον αφορά στα ποσοστά, όπως έγινε στην περίπτωση του α' γύρου των προεδρικών εκλογών, θέλοντας να στείλουν μήνυμα ανάκαμψης και επιστροφής στα ψηλά ποσοστά του κόμματος. Η ηγεσία του κόμματος κινείται σε ρυθμούς σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ θέλοντας να «τσιγκλίσει» τους αποστασιοποιημένους τα τελευταία χρόνια αριστερούς για να επανέλθουν, δίνοντας τη δυναμική που χρειάζεται το κόμμα για να στείλει ηχηρά μηνύματα και προς την Κυβέρνηση αλλά και γενικότερα. Εγχείρημα δύσκολο, ειδικά για τις ευρωεκλογές, ωστόσο στο ΑΚΕΛ θα δώσουν τη μάχη και θεωρούν εφικτό τον στόχο.

Το ΔΗΚΟ θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρήσει τη μία έδρα στην Ευρωβουλή. Το ποιος θα την καταλάβει είναι ένα ερώτημα που δεν θα απαντηθεί μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Το σίγουρο είναι ότι προβλέπεται μια δυνατή μάχη μεταξύ των ανθυποψηφίων.

Στο ΔΗΚΟ ωστόσο κοιτάζουν και το ποσοστό που θα λάβουν και ο λόγος είναι διότι θέλουν να δείξουν ότι το κόμμα συνεχίζει αλώβητο μετά τις διαγραφές που ακολούθησαν των προεδρικών εκλογών, οι οποίες ως συνεπακόλουθο είχαν και τη δημιουργία αργότερα της Δημοκρατικής Παράταξης. Ως εκ τούτου, ένα ποσοστό όπως αυτό των βουλευτικών εκλογών ή και μεγαλύτερο, θα δώσει απαντήσεις και παράλληλα θα προσδώσει δυναμική ενόψει συνέχειας. Όλα αυτά βέβαια είναι συνυφασμένα και με το πώς θα κινηθεί η Δημοκρατική Παράταξη. Παρά το γεγονός ότι και οι μεν και οι δε ενοχλούνται από τη σύνδεση, είναι γεγονός ότι θα κινηθούν στον ίδιο χώρο και θα αντλήσουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό. Συνεπώς, για τη Δημοκρατική Παράταξη μπορεί η εκλογή ευρωβουλευτή να μην είναι εύκολος στόχος, ωστόσο η εξασφάλιση ενός ποσοστού 5-6% θα σηματοδοτήσει μια ηχηρή πρώτη παρουσία του κόμματος σε εκλογική μάχη και ταυτόχρονα θα της δίνει το δικαίωμα διεκδίκησης συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η μάχη της 6ης έδρας

Είναι φανερό ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη για την έκτη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Στον ΔΗΣΥ γλυκοκοιτάζουν το ενδεχόμενο εκλογής και τρίτου ευρωβουλευτή, παρόλο που το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, τα μηνύματα κάποιων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο στόχος μπορεί να μην είναι ανέφικτος, κάτω υπό κάποιες προϋποθέσεις. Τα άτομα που τελικά θα συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος θα είναι ασφαλώς ένας καθοριστικός παράγοντας. Απ’ εκεί και πέρα, η ΕΔΕΚ θα παλέψει σκληρά προκειμένου να διατηρήσει την έδρα που είχε εξασφαλίσει σε συνεργασία με τους Οικολόγους το 2014. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θέλει να δώσει απαντήσεις και να κλείσει στόματα και σε σχέση με τα ποσοστά του κόμματος. Η «Ελεύθερη Κύπρος», όπως θα λέγεται κατά πάσα πιθανότητα ο ανεξάρτητος συνδυασμός που θα στηρίξουν Οικολόγοι - Συμμαχία και Σενέρ Λεβέντ, χτυπά επί ίσοις όροις την έδρα, αναδεικνύοντας τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του ψηφοδελτίου του κόμματος. Τη μάχη ασφαλώς θα δώσει και το ΕΛΑΜ ποντάροντας στα ψηλά ποσοστά αποχής αλλά και στην ψήφο διαμαρτυρίας.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:00

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.