Ευρωεκλογές: Τελικές πινελιές στα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Οι κομματικές διεργασίες βρίσκονται αυτό το διάστημα στο απόγειο τους, με τις ηγεσίες των κομμάτων να ασκούν πιέσεις προς ονόματα που θεωρούν «κράχτες» ή των οποίων η παρουσία τους θα αποτελέσει βαρόμετρο στα συνολικά ποσοστά που ένα έκαστο των κομμάτων θέλει να εξασφαλίσει στις κάλπες. Το σκηνικό έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, με τα πλείστα ψηφοδέλτια να έχουν κλειδωμένες αρκετές από τις θέσεις τους.

Περιμένουν Βέμπερ…

Στον ΔΗΣΥ αναμένουν μεθαύριο την κάθοδο του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν. Η παρουσία του Ευρωπαίου υποψηφίου, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και για την Πινδάρου.

Ο Βέμπερ, ο οποίος φθάνει την Πέμπτη το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ το βράδυ θα είναι ομιλητής σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο ΔΗΣΥ σε γνωστό ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο πλαίσιο και της δικής του εκστρατείας, το listening tour με το οποίο ακούει και καταγράφει απόψεις Ευρωπαίων πολιτών από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η περιοδεία θα γίνει στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο του κόμματος, το προηγούμενο διάστημα έτρεξαν δύο εσωκομματικές έρευνες, με την πρώτη να καταγράφει τη δημοτικότητα για Λευτέρη Χριστοφόρου, Νίκο Τορναρίτη, Στέλλα Κυριακίδου, Χρήστο Στυλιανίδη, Ελένη Σταύρου και Λουκά Φουρλά, καθώς επίσης και διάφορα άλλα στοιχεία. Η δεύτερη έρευνα αφορούσε την καταγραφή αντιδράσεων για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας Βίσση.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψηφιότητες του Λευτέρη Χριστοφόρου, του Νίκου Τορναρίτη και της Ελένης Σταύρου πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Πρέσινγκ ασκείται στην Στέλλα Κυριακίδου, το όνομα της οποίας παίζει για Επίτροπος, αν και η ίδια φέρεται να θεωρεί ότι είναι πιο ηθικό να μην είναι υποψήφια.

Νεοκλής, Νιαζί, Γεωργίου…

Σε δέκα μέρες από σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ο γ.γ. του κόμματος ανακοίνωσε χθες ότι οι αποφάσεις του ΑΚΕΛ για το ψηφοδέλτιο θα δημοσιοποιηθούν στις 19 Ιανουαρίου, οπόταν και έχει προγραμματιστεί συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Τουρκοκύπριος υποψήφιος, κάτι που θα στείλει πολύ σημαντικό μήνυμα στο σύνολο του κυπριακού λαού. Βασική προϋπόθεση για το ΑΚΕΛ είναι αυτός να κατοικεί στις ελεύθερες περιοχές.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του Πανεπιστημιακού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νεοκλή Συλικιώτη, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Λάρνακας Γιώργου Γεωργίου. Βασική φιλοσοφία του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ είναι όπως αυτό εκπροσωπεί τον ΑΚΕΛικό πυρήνα, αλλά ταυτόχρονα να έχει εκπροσώπηση και το γυναικείο στοιχείο και να φέρει παράλληλα και αέρα ανανέωσης με άτομα νεαρά και με γνώσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο λειτουργίας της.

Πιέζουν για δύο στο ΔΗΚΟ…

Στο ΔΗΚΟ, μετά και τη συμφωνία με τη Ελένη Θεοχάρους, ουσιαστικά έχουν απομείνει μόνο δύο θέσεις για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Η επικύρωση της συμπερίληψης της στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ θα γίνει από τα κομματικά όργανα της Αλληλεγγύης την ερχόμενη Παρασκευή και δεν αναμένονται εκπλήξεις και ανατροπές. Από πλευράς ΔΗΚΟ, η επικύρωση της συμφωνίας με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου το οποίο θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τις ευρωεκλογές.

Με δεδομένες μέχρι στιγμής τις υποψηφιότητες Κώστα Μαυρίδη, Ζαχαρία Κουλία, Κατερίνας Χριστοφίδου και Ελένης Θεοχάρους, στο ΔΗΚΟ αναζητούν τους άλλους δύο υποψηφίους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις προς τον βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα προκειμένου να καλύψει την επαρχία Λευκωσίας, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να προβληματίζεται. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Αλέκου Τρυφωνίδη αναφέρουν ότι ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος δεν έχει πρόθεση να είναι υποψήφιος ενώ παράλληλα δηλώνουν ότι είναι σφόδρα ενοχλημένος με τις ενέργειες της ηγεσίας του κόμματος και του τρόπου αντιμετώπισής του. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο και δημόσιας αντίδρασης του.

Πιέσεις επίσης ασκούνται και προς την πλευρά του έτερου αντιπροέδρου του κόμματος Αντώνη Αντωνίου, καθώς θέλουν στο ΔΗΚΟ να έχουν στο ψηφοδέλτιο και ένα υποψήψιο με έρεισμα στην επαρχία Πάφου. Σε περίπτωση που δεν πει το ναι, η εναλλακτική επιλογή φαίνεται να είναι ο Γιαννάκης Μαλλουρίδης.

Αυτόνομα η ΕΔΕΚ

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ σε ψεσινή έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές. Μετά από την εξάντληση όλων των χρονικών περιθωρίων και παρά την καλή θέληση από πλευράς ΕΔΕΚ για την επίτευξη αξιόπιστης συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, τόσο με τους Οικολόγους όσο και με την Αλληλεγγύη, αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει λόγω επιλογών των άλλων κομμάτων, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, αναφέρει η απόφαση. Τελική έγκριση στις 27 Ιανουαρίου.

Συμμαχία, Οικολόγοι, Λεβέντ

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών, Οικολόγων και του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ για τη στήριξη ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων μέχρι τέλος του μήνα, Ενώπιον των Οικολόγων βρίσκεται και η πρόταση της ΕΔΕΚ για επανάληψη της συνεργασίας του 2014 ωστόσο φαίνεται να μην βρίσκει απήχηση στους κόλπους του κόμματος.

Ετοιμάζεται το ΕΛΑΜ

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΕΛΑΜ σε σχέση με τις ευρωκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν γίνει προτάσεις σε διάφορα άτομα από τα οποία αναμένουν απαντήσεις. Τα μόνα ονόματα που διαρρέουν μέχρι στιγμής είναι αυτό του αναπληρωτή προέδρου Μάριου Βασιλείου και του εκπροσώπου Τύπου Γεάδη Γεάδη.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.