Ρουμανία: Πολιτική κρίση πριν την προεδρία της ΕΕ

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν αναλαβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία αντιμετωπίζει οξεία πολιτική κρίση. Η χώρα ετοιμάζεται για μια υψηλών τόνων αναμέτρηση, καθώς η αντιπολίτευση θέλει να ανατρέψει μέσω πρότασης μομφής το επείγον κυβερνητικό διάταγμα που ουσιαστικά δίνει χάρη σε πολιτικούς καταδικασμένους για διαφθορά.

Ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού PSD και μεταξύ των καταδικασθέντων Λίβιου Ντραγκνέα, υποστηρίζει ότι η διάταξη αφορά τη διόρθωση κακοδικιών. Όπως δήλωσε, «όποιος βρει κάποιο άλλο νόμιμο μέσο πέραν της αμνηστίας και της χάρης για να αποκαταστήσει τις αδικίες και τα ατοπήματα που έχει διαπράξει η δικαιοσύνη, τότε έχει τη στήριξή μου. Αν δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα, τότε ας σταματήσουμε να διστάζουμε κι ας προχωρήσουμε».

Ο Ντραγκνέα έχει επανειλημμένα στραφεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ασκεί συχνά κριτική στη ρουμανική κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος Φλορίν Σίτου, «η παρούσα κυβέρνηση είναι εκείνη που μέσω των πράξεών της ωθεί τη Ρουμανία εκτός της Ευωπαϊκής Ένωσης και γελοιοποιεί τις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, είναι καθήκον μας να δράσουμε τώρα».

«Η συνέχιση της αποσταθεροποίησης του Κράτους Δικαίου και της λειτουργίας της δικαιοσύνης θα υπερκαλύψει οποιαδήποτε επίδοση έχουμε κατά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου», τόνισε από την πλευρά του ο Νταν Μπάρνα, πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Ένωσης «Σώστε τη Ρουμανία».

Λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, πριν δύο χρόνια, ο κυβερνητικός συνασπισμός επεδίωξε να αναθεωρήσει τους νόμους κατά της διαφθοράς. Το γεγονός αυτό πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Ρουμανία μετά την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου.

Υπό την πίεση των Ευρωπαίων, το Βουκουρέστι ανέβαλε τις πρωτοβουλίες του από τη μία, αλλά από την άλλη ύψωσε τους αντιευρωπαϊκούς τόνους.

Όμως αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ των φιλοευρωπαίων πολιτών και του όψιμου κυβερνητικού αντιευρωπαϊσμού απειλεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή, όπως επισημαίνει στο euronews ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αναλυτής Κρίστιαν Ντιακονέσκου: «Είμαι σίγουρος ότι η κάλυψη του φιλοευρωπαϊκού πνεύματος θα έρθει αυτομάτως από την κοινή γνώμη και την πίεση του ρουμανικού έθνους. Από την άλλη, η Ρωσική Ομοσπονδία ποτέ δεν έκρυψε πως η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η ιδέα ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια πορεία περικύκλωσης της Ρωσίας, όλα αυτά στη Μόσχα τα θεωρούν πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η Ρουμανία έχει να δει το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης σε τέτοια επίπεδα από την επανάσταση του 1989.

Πρόκειται για έναν εσωτερικό αγώνα επικράτησης που θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ευρώπη κι όλα αυτά λίγο πριν η Ρουμανία πάρει στα χέρια της το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αγωνία.

Πηγή: Euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.