Κομισιόν: Ποιοι είναι οι λιγότερο καθαροί της Ε.E

Νέα έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει τους πιο «βρώμικους» Ευρωπαίους, εν είδει προειδοποίησης προς τις 14 χώρες της Ένωσης που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τον στόχο που αφορά στην ανακύκλωση απορριμμάτων στους δήμους με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη τετράδα των χειρότερων ανακυκλωτών μαζί με την Κύπρο, την Μάλτα και τη Ρουμανία – χώρες οι οποίες ανακυκλώνουν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους. Ο στόχος του 2020 για την ανακύκλωση στην Ευρώπη έχει οριστεί στο 50% των συνολικών απορριμμάτων για την κάθε χώρα ωστόσο η χειρότερη τετράδα αλλά και δέκα άλλες χώρες δεν φαίνεται να έχουν αγγίξει ή έστω πλησιάσει τον στόχο.

Η Μάλτα χειρότερη στην ανακύκλωση. Με ποσοστό το οποίο φτάνει μόλις το 7% στην ανακύκλωση – και το υπόλοιπο 83% των απορριμμάτων να καταλήγει στις χωματερές – η Μάλτα κατέχει το ρεκόρ του χειρότερου ανακυκλωτή της ΕΕ κερδίζοντας τον τίτλο της πιο «βρώμικης χώρας της Ευρώπης». Με μικρή διαφορά από την Μάλτα ακολουθούν: η Ρουμανία, η οποία ανακυκλώνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 13% και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο με ποσοστό ανακύκλωσης 17% .

Η Εσθονία αν και δεν έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στην ανακύκλωση (28%) έχει μειώσει εντυπωσιακά το ποσοστό χρήσης των αντίστοιχων ΧΥΤΑ αντικαθιστώντας με την μέθοδο της καύσης απορριμμάτων, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πετύχει τον στόχο του 2020. Σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Πολωνία η οποία θεωρείται ως ο καλύτερος από τους χειρότερους ανακυκλωτές της Ευρώπης: Ανακυκλώνει το 44% των απορριμμάτων της ενώ μόλις ένα «μικρό» ποσοστό 36% καταλήγει στις χωματερές.

Το ποσοστό ανακύκλωσής της απέχει μόλις 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό στόχο το οποίο ανταγωνίζεται εκείνο της Φινλανδίας η οποία ανακυκλώνει σε ποσοστό 42%. «Κάθε χώρα αντιμετωπίζει την διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων της με διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να αποτεφρωθούν ή να πεταχτούν σε χωματερές» σημειώνει ο Αντριάν Γκιμπς, βασικός σύμβουλος της εταιρίας Eunomia η οποία εκπόνησε την έρευνα για την σύνταξη της αναφοράς. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν Η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο» υπογραμμίζει ο Γκιμπς.

Ο ίδιος, συνιστά την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης για κάθε χώρα: «Σήμερα παρέχουμε υποστήριξη σε ορισμένες συγκεκριμένες χώρες που έχουν ζητήσει περαιτέρω βοήθεια και έχουν αποφασίσει να πάρουν ορισμένα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», καταλήγει.

Πηγή:euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.