Ανθρωπιστική βίζα για βελτίωση διαχείρισης των προσφύγων

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό προκειμένου τα άτομα που ζητούν προστασία να εισέρχονται στην Ευρώπη χωρίς να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Το ΕΚ ζήτησε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019, νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ευρωπαϊκής θεώρησης για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος (αποκλειστικά στο κράτος μέλος που εκδίδει τη θεώρηση εισόδου) με μοναδικό σκοπό την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας.

Η έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια με 429 ψήφους υπέρ, 194 κατά και 41 αποχές. Το ΕΚ τονίζει ότι, παρά τις πολλές ανακοινώσεις και αιτήματα για ασφαλή και νόμιμη πορεία των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, η ΕΕ δεν διαθέτει εναρμονισμένο πλαίσιο προστατευόμενων διαδικασιών εισόδου. Υπογραμμίζει επίσης ότι, λόγω ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, περίπου το 90% των ατόμων που έχουν λάβει διεθνή προστασία εισήλθαν στην ΕΕ με παράτυπα μέσα.

Μείωση των θανάτων, καταπολέμηση της διακίνησης των ανθρώπων και βελτίωση της χρήσης των μεταναστευτικών κεφαλαίων

Το ΕΚ θεωρεί ότι οι θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και, όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς προς την ΕΕ (τουλάχιστον 30.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ευρωπαϊκά σύνορα από το 2000), θα καταπολεμήσουν το διακίνηση ανθρώπων, θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Το ΕΚ υποστηρίζει επίσης ότι το εργαλείο αυτό θα πρέπει να συμβάλλει στη καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού των κρατών μελών και της ΕΕ για το άσυλο, των διαδικασιών επιβολής του νόμου, του ελέγχου των συνόρων, της αστυνόμευσης και διάσωσης.

Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η απόφαση χορήγησης ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Έλεγχος ασφαλείας πριν από την έκδοση της θεώρησης

Το ψήφισμα διευκρινίζει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει βάσιμη έκθεση σε κίνδυνο δίωξης και ότι δεν βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επανεγκατάστασης. Η αξιολόγηση της αίτησης δεν πρέπει να περιλαμβάνει διαδικασία πλήρους καθορισμού του καθεστώτος, αλλά πριν από την έκδοση της θεώρησης, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ασφάλειας, μέσω των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, «προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια».

Επόμενα βήματα

Το ΕΚ ζητά από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση έως τις 31 Μαρτίου 2019. Η Επιτροπή θα πρέπει να αιτιολογήσει την απάντησή της στο αίτημα του Κοινοβουλίου.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.