ΕΚ: Η ατζέντα της εβδομάδας 10.12-16.12

Πλούσια είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα βρεθούν ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο συγκεντρώνει η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Στρασβούργο, (την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου) όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόκειται για τον 14ο αρχηγό κράτους που θα μιλήσει στην ολομέλεια του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τη Σύνοδο Ολομέλειας του Ιανουαρίου, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sánchez.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έχει ως ακολούθως:

Στον Oleg Sentsov θα απονεμηθεί το βραβείο Ζαχάρωφ για το 2018

Τον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov τιμά φέτος το ΕΚ με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης. Η τελετή απονομής θα γίνει στο Στρασβούργο την Τετάρτη το μεσημέρι.

Ο κ. Sentsov, που σήμερα είναι φυλακισμένος στη Ρωσία για «σχεδιασμό τρομοκρατικών πράξεων» κατά της Ρωσικής «de facto» κυριαρχίας στην Κριμαία, θα εκπροσωπηθεί στο Στρασβούργο από την εξαδέλφη του, Natalya Kaplan και τον δικηγόρο του, Dmitriy Dinze. Το βραβείο θα απονείμει ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη διάρκεια τελετής στην αίθουσα της ολομέλειας στο Στρασβούργο την Τετάρτη το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο αμέσως μετά την τελετή απονομής στις 12:30μμ (τοπική ώρα).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή στην ολομέλεια μέσω του EP Live και του EbS+.
Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν επίσης 11 μη-κυβερνητικοί οργανισμοί διάσωσης προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο και ο Nasser Zefzafi, ηγέτης του μαροκινού μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας, Hirak.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό φυσικό και πολιτικό διαφωνούντα, Αντρέι Ζαχάρωφ, και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Τελική ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2019

Το ΕΚ αναμένεται την Τετάρτη να εγκρίνει τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2019 που προβλέπει ενίσχυση των πόρων για το Erasmus+, την προστασία του κλίματος, την έρευνα, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την ανεργία των νέων.

Για τον τελευταίο προϋπολογισμό της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, το ΕΚ εξασφάλισε το επιπλέον ποσό των 688,5 εκατομμυρίων ευρώ από ότι είχε προταθεί στο αρχικό προσχέδιο από την Επιτροπή, για προγράμματα που θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως το Erasmus+ (κινητικότητα των νέων), την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, το Horizon 2020 (έρευνα) και το COSME (στήριξη των ΜΜΕ).

Περίπου το 94% του προϋπολογισμού της ΕΕ προορίζεται για τους πολίτες, τις περιφέρειες, τους δήμους, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Τα διοικητικά έξοδα της ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου του 6% του συνόλου του προϋπολογισμού.

Tο EK αποφασίζει για την εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ πραγματοποιήσει η ΕΕ.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας επιτρέπει το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών, δημιουργεί κοινούς κανόνες για το διμερές εμπόριο και κοινά πρότυπα και θα καταργήσει τελικά σχεδόν όλους τους δασμούς στα εμπορεύματα. Οι τομείς του οίνου και των αλκοολούχων ποτών, του κρέατος, των γαλακτοκομικών, της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις δημόσιες προμήθειες στον τομέα των σιδηροδρόμων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τη συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1 Φεβρουαρίου 2019 όταν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την επικυρώσουν επίσημα.

Την ίδια μέρα, το ΕΚ θα εξετάσει επίσης και τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία στοχεύει στο να επεκτείνει το πεδίο της συνεργασίας πέρα από το εμπόριο και σε άλλους τομείς.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, η οποία υπεγράφη στις 17 Ιουλίου του 2018, δημιουργεί μια εμπορική ζώνη 600 εκατομμυρίων ανθρώπων και καλύπτει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος και περίπου 40% του παγκοσμίου εμπορίου. Θα καταργήσει τελικά σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανά έτος για ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες που εξάγονται στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης επεκτείνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η τρομοκρατία. Πριν τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για ξεχωριστή συμφωνία προστασίας των επενδύσεων με την Ιαπωνία για τη δημιουργία μηχανισμού επίλυσης διαφορών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ίση και δίκαιη μεταχείριση των άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ στην Ιαπωνία και το αντίστροφο.

Πιο διαφανής διαδικασία έγκρισης της ασφαλείας τροφίμων στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων («EFSA») θα πρέπει να δημοσιεύει τις λεπτομέρειες των αξιολογήσεων κινδύνου της, σύμφωνα με νομοθεσία που θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Οι νέοι κανόνες σκοπεύουν να κάνουν τις αξιολογήσεις κινδύνου πιο διαφανείς και να διασφαλίσουν ότι οι μελέτες που χρησιμοποιούνται από την «EFSA» στις αξιολογήσεις κινδύνων, στην ενημέρωση για τους κινδύνους αυτούς και στη διαχείρισή τους, είναι περισσότερο αξιόπιστες, αντικειμενικές και ανεξάρτητες. Για να είναι σε θέση ο οργανισμός να εκπληρώσει τα επιστημονικά του καθήκοντα θα πρέπει να διατεθούν σε αυτόν περισσότεροι πόροι.

Η πρόταση αποτελεί συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη γλυφοσάτη, ιδίως όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Πρωτοβουλία για το ότι οι επιστημονικές μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση φυτοφαρμάκων δεν ήταν αρκετά ανεξάρτητες και προσβάσιμες στο κοινό. Η πρόταση ακολούθησε επίσης μετά την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γενικού Νόμου για τα Τρόφιμα. Η αξιολόγηση άρχισε το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Τρομοκρατία: Οι συστάσεις της ειδικής επιτροπής του ΕΚ στην ολομέλεια

Η ειδική επιτροπή του ΕΚ για την τρομοκρατία, η οποία άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2017, θα θέσει τα συμπεράσματά της προς ψήφιση στην ολομέλεια την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση καλεί τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρήσει αυτοδύναμο χαρτοφυλάκιο για τον Επίτροπο αρμόδιο για την «Ασφάλεια της Ένωσης» και προτρέπει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία και την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών όταν το επίπεδο απειλής αυξάνεται. Επιπλέον, η Europol θα πρέπει να γίνει πραγματικός «κόμβος» για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ευρύτερες αρμοδιότητες εάν είναι αναγκαίο.

Οι συν-εισηγητές Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία) και Helga Stevens (Συντηρητικοί, Βέλγιο) και η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, Nathalie Griesbeck (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου στις 15.00 στο Στρασβούργο.

Το ΕΚ συζητά για το Brexit μετά την ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συζητούν την Τετάρτη στις 9.00, μετά και την προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα μέλη του ΕΚ.

Αυτή η συζήτηση θα επιτρέψει στο ΕΚ να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας μετά και τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου, όπου οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων υποστήριξαν τόσο τη συμφωνία όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις, όσο και την πολιτική δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο.

Ανθρωπιστική Βίζα για να σωθούν ζωές και να βελτιωθεί η διαχείριση των προσφύγων

Το ΕΚ ψηφίζει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου νέα πρόταση για ένα σύστημα θεωρήσεων (βίζα) για ανθρωπιστικούς λόγους, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο να έρχονται στην Ευρώπη χωρίς να πέσουν θύματα διακινητών.

Όσοι αναζητούν διεθνή προστασία θα μπορούν στο εξής να καταθέτουν στις πρεσβείες ή τα προξενεία της ΕΕ αίτημα για βίζα η οποία θα τους παρέχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή επικράτεια, στο κράτος-μέλος που εξέδωσε τη θεώρηση αλλά με μοναδικό δικαίωμα την υποβολή αίτησης ασύλου.

Σκοπός είναι ένας: να χτυπηθεί το «τράφικινγκ» ανθρώπων και οι αμέτρητοι θάνατοι που προκαλεί στη Μεσόγειο και τις άλλες μεταναστευτικές οδούς προς την ΕΕ. Ταυτόχρονα τα κράτη μέλη και η ΕΕ κεντρικά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα κονδύλια που διαθέτουν για τις διαδικασίες παροχής ασύλου, την αστυνόμευση, τους συνοριακούς ελέγχους, τον έλεγχο των συνόρων και τη διάσωση.

Το σχέδιο έκθεσης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπιστικών θεωρήσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019. Για να εγκριθεί θα χρειαστεί απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ.

Στο Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία

Να δεχθούν το συντομότερο δυνατό τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν αναμένεται να καλέσει την Τρίτη το ΕΚ τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Τα μέλη του ΕΚ θα συζητήσουν την Δευτέρα και θα ψηφίσουν την Τρίτη μη νομοθετικό ψήφισμα, με το οποίο θα καλούν το Συμβούλιο της Ε.Ε. να συμπεριλάβει άμεσα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως πλήρη μέλη στη ζώνη χωρίς συνοριακούς ελέγχους Σένγκεν.

Το ΕΚ έχει εγκρίνει επίσημα την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν από τον Ιούνιο του 2011 και έχει επαναλάβει τη θέση του αυτή αρκετές φορές.

Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία και η Ρουμανία εφαρμόζουν εν μέρει τους κανόνες του Σένγκεν, ενώ διενεργούνται έλεγχοι στα σύνορα των δύο χωρών προς τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η τελική απόφαση για το εάν αυτές οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν μέλη της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν και άλλα θέματα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων παρατίθενται παρακάτω:

Νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό
Συζήτηση: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Θέσπιση Προγράμματος για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1293/2013
Συζήτηση: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Κοινή συζήτηση: Ορίζοντας Ευρώπη (Horizon Europe)
Συζήτηση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 810/2009 για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων (κώδικας θεωρήσεων)
Συζήτηση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004
Ψηφοφορία: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας
Ψηφοφορία: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Σύνοδος κορυφής (13-14 Δεκεμβρίου) και Eurogroup
Συζήτηση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Πρόταση οδηγίας για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία
Συζήτηση: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που αφορά το κοινό σύστημα φόρου ψηφιακών υπηρεσιών επί εσόδων που προκύπτουν από την παροχή ορισμένων ψηφιακών υπηρεσιών
Συζήτηση: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

Συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία
Συζήτηση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ανά τον κόσμο και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του θέματος
Συζήτηση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Συζήτηση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Στρατιωτική κινητικότητα
Συζήτηση: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ψηφοφορία: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου

Η κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα με τη Βοσνία - Δήλωση της Επιτροπής
Συζήτηση: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.