Κομισιόν για ΚΕΔΙΠΕΣ: Παράδειγμα οι Σλοβενία, Ιρλανδία, Γερμανία

Το δρόμο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει η ΚΕΔΙΠΕΣ δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κάνοντας σύγκριση με επιλεγμένες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ισχύουν στην Ευρώπη. Στην έκθεση που κυκλοφόρησε η Επιτροπή αναφέρεται ότι για να δοθεί κάποια άποψη για την ΚΕΔΙΠΕΣ πρέπει να γίνει σύγκριση με άλλα μοντέλα, όπως της Σλοβενίας, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας.

Κλειδί είναι οι παράμετροι που χρησιμοποίησε η κάθε χώρα για την εταιρεία Αsset Management Companies (AMCs) όπως το μέγεθος, η δημόσια ιδιοκτησία, η χρηματοδότηση, η τιμή μεταφοράς, η σύνθεση των στοιχείων ενεργητικού, η διακυβέρνηση και η διαχείριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κούρεμα στην ακαθάριστη αξία των δανείων που μεταφέρθηκαν στην εταιρεία της Σλοβενίας ήταν 69%, 57% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο υπολογίζεται σε 41%.

H Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αρκετές χώρες χρησιμοποίησαν AMC για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχει το NAMA στην Ιρλανδία, το DUTB στην Σλοβενία, η FMS Wertmanagement στη Γερμανία, και η CAMC (Cypriot asset management company) στην Κύπρο. Σημειώνεται από την Κομισιόν ότι η CAMC πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται η προηγούμενη σχέση του δανειολήπτη με την τράπεζα.

Η Κομισιόν αναλύει επίσης τα μοντέλα των άλλων κρατών. Το κράτος είχε μόνο το 49% των μετοχών της NAMA (τα υπόλοιπα 51% ιδιωτικό), το DUBT και το FMS-WM ανήκαν κατά 100% στο κράτος - παρόμοια με την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Η συμμετοχή του κράτους μπορεί να σηματοδοτήσει δέσμευση για επίλυση του προβλήματος, αλλά μπορεί επίσης να εγείρει ανησυχίες για πολιτικές παρεμβολές, αναφέρει η Κομισιόν. Τονίζει ότι η εξασφάλιση ανεξάρτητης διακυβέρνησης και πλήρης διαφάνειας ενός κρατικού AMC είναι απαραίτητη. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η στρατηγική διάθεσης χαρτοφυλακίου.

Μια ενεργή διαχείριση AMC αποδείχθηκε περισσότερο αποτελεσματικότερη από την αναμονή των περιουσιακών στοιχείων να ανακτήσουν την αγοραία αξία τους πριν από τη διάθεσή τους. Η Κομισιόν αναφέρει ότι χαρτοφυλάκιο της γερμανικής οντότητας (FMS-WM) ήταν πιο ποικίλο λόγων πολύπλοκων προϊόντων θέτοντας προκλήσεις για την ανάκαμψή της. Τα περιουσιακά στοιχεία που ανέλαβε η σλοβενική εταιρεία (DUTB) ήταν κυρίως σλοβενικά δάνεια και συνεπώς εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας της. Στην περίπτωση της Κύπρου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα με γη και ορισμένα ακάλυπτα, ενώ τα εμπορικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό. Το χαρτοφυλάκιο της NAMA αποτελείτο από εμπορικά ακίνητα, τα οποία συνδέονται κυρίως με ακίνητα σε αστικά κέντρα της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασίλειου κυρίως στο Λονδίνο. Ως εκ τούτου σημειώνει η Κομισιόν, η Ιρλανδία επωφελήθηκε από την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα στοιχεία της κάθε εταιρείας. Η τιμή μεταφοράς των δανείων είναι €3,7 δισ. για την κυπριακή οντότητα (19,5% του ΑΕΠ), 31,8 δισ. (18,7% του ΑΕΠ) για την ΝΑΜΑ, 1,6 δισ. (4,4% του ΑΕΠ) για τη Σλοβενία, 173 δισ. (6,7% του ΑΕΠ) για την γερμανική εταιρεία.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:00

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.