Μογκερίνι-Χριστοδουλίδης: Στήριξη στο θέμα της ΑΟΖ ζήτησε ο ΥΠΕΞ

Χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. ζητά η Λευκωσία στο Κυπριακό, τις κυπρογενείς υποχρεώσεις και την ΑΟΖ, ενόψει του ευρωτουρκικού πολιτικού διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, στην Άγκυρα. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και όπως πληροφορείται ο «Φ» ζήτησε την παρέμβαση της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ε.Ε., σε τέσσερις κατευθύνσεις:

1. Ενόψει της αποστολής της Τζέιν Χολ Λουτ για καθορισμό των «όρων αναφοράς», η Λευκωσία ζητά όπως η Ε.Ε. καταστήσει σαφές προς τους Τούρκους συνομιλητές της ότι δεν χωρούν εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και ότι η Κοινότητα είναι σε θέση να διασφαλίσει μια επανενωμένη Κύπρο.

2. Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την εκμετάλλευση των κυπριακών φυσικών πόρων, η Λευκωσία κατέστησε σαφές ότι αναμένει από την Ε.Ε. να εγείρει το ζήτημα και στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καλούν την Τουρκία να απόσχει από κάθε ενέργεια και απειλή και υπογραμμίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Στο θέμα της εφαρμογής των κυπρογενών υποχρεώσεων, κάτι που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο του Συμβουλίου, όσο και της Κομισιόν (Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, εξομάλυνση σχέσεων με Κυπριακή Δημοκρατία κ.λπ).

4. Για τερματισμό των τουρκικών βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.
Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. επέδειξε κατανόηση στις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παράλληλα ήγειρε και το θέμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της. Όπως πληροφορούμαστε, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι προϋπόθεση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αποτελεί η εφαρμογή της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης, στη βασική της μορφή, κάτι που συνεπάγεται το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε γραπτή ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω της αποστολής Λουτ, για καθορισμό «όρων αναφοράς» που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε αναφορά στον καθοριστικό ρολό που η Ε.Ε. δύναται να διαδραματίσει τόσο προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών, όσο και για την επιτυχή κατάληξή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

O κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την περιφερειακή συνεργασία όπως επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πραγματικές επιδιώξεις που η Άγκυρα επιθυμεί να εξυπηρετήσει μέσα από τις εν λόγω ενέργειες. Ο Υπουργός Εξωτερικών και η Ύπατη Εκπρόσωπος αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «η Κύπρος στηρίζει την ώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, νοουμένου ότι η Άγκυρα εφαρμόσει, όπως όλα τα υπό ένταξη κράτη μέλη, συνολικά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων σε σχέση με την Κύπρο, όπως επίσης και την ανάγκη επίδειξης εποικοδομητικής στάσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξίων της Ε.Ε.».

Με λάβαρο τον Turkish Stream

Το 2019 θα λειτουργήσει ο αγωγός Turkish Stream, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορικής σημασίας για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι o Turkish Stream θα μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου.

Μιλώντας στην τελετή ολοκλήρωσης του θαλάσσιου μέρους του αγωγού, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού στην ξηρά συνεχίζεται με ταχύτητα και ότι σχεδιάζουν τουλάχιστον το μισό φυσικό αέριο που θα φτάσει στην Τουρκία να πάει στην Ευρώπη.Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια οι εμπορικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:22

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.