N.Συλικιώτης:To δίλημμα δεν είναι λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη

Το σύνθημα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη αποτελεί ψευτοδίλημμα και το σημαντικό είναι να επιτύχουμε μια διαφορετική Ευρώπη προς όφελος των λαών, γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ενδυνάμωση των λαϊκίστικων ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, η οποία θα αποβεί καταστροφική για το μέλλον των λαών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης μίλησε στο ΚΥΠΕ με αφορμή πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη και το οποίο δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και στήριξε η ομάδα των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, αλλά και μερίδα Ευρωβουλευτών άλλων ομάδων.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που εγκρίθηκε καταδικάζει την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στην Ευρώπη, στιγματίζει την έξαρση της νεοφασιστικής βίας, ζητά να απαγορευτούν οι νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες στην ΕΕ και καλεί τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Επίσης καταδικάζει τις επιθέσεις των νεοφασιστικών και των ακροδεξιών ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις επιθέσεις ακροδεξιών στο Κέμνιτζ της Γερμανίας αλλά και στο Μπάρι της Ιταλίας μετά από αντιφασιστική εκδήλωση, καθώς και τις επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και αιτητές ασύλου και σημειώνει πως η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση.

«Αυτή τη χρονική στιγμή το ψήφισμα έχει μεγάλη σημασία. Όμως η αιτία του προβλήματος παραμένει καθώς είναι η ίδια η ΕΕ που βοήθησε την άνοδο της ακροδεξιάς και της νεοφασιστικής βίας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει. Το κοινωνικό κράτος διαλύεται, οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται και οι οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην Ένωση διευρύνονται συνεχώς. Κυριαρχεί η ασυδοσία της αγοράς και προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών στο βωμό του κέρδους καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Όλα αυτά λειαίνουν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς», εκτίμησε ο κ. Συλικιώτης.

Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τη νεοφασιστική βία είναι καθημερινός και δίνεται σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Κοινοβουλίων, τονίζοντας πως αν η ΕΕ συνεχίσει να προωθεί τις ίδιες πολιτικές, οι ακροδεξιές δυνάμεις θα ενδυναμωθούν περισσότερο και ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς.

Ο κ. Συλικιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η άνοδος της ακροδεξιάς επιχειρεί ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης στον σκοταδισμό και απειλεί βασικές ελευθερίες, δικαιώματα και κατακτήσεις των λαών.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να διασφαλίσουμε πως στις επόμενες εκλογές θα ενδυναμωθούν οι αριστερές και ευρύτερα προοδευτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και θα προωθήσουν αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, με τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, για αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και καταπολέμηση των ανισοτήτων», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Συλικιώτης είπε πως οξύνεται όλο και περισσότερο καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αρνούνται να υιοθετήσουν μια στρατηγική στηριγμένη στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό και αντ’ αυτού ενισχύουν τα μέτρα καταστολής, τους αυξημένους ελέγχους στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα και οικοδομούν μια Ευρώπη φρούριο.

«Οι νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές λειαίνουν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς και την υιοθέτηση ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής και πολιτικής από διάφορες κυβερνήσεις, από παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς αλλά δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις και από κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας. Ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να επιδείξει η ΕΕ έμπρακτη αλληλεγγύη, να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, να στηριχθούν τα κράτη που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων, και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση ειδικότερα στην Ουγγαρία και την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του άρθρου 7, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε πως η κυβέρνηση Oρμπάν του οποίου το κόμμα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, "αποτελεί απόδειξη για το τι σημαίνει στην πράξη νεοφιλελευθερισμός, αντεργατική πολιτική και κοινωνική αναλγησία", προσθέτοντας ότι "η οικονομική της πολιτική εξυπηρετεί πλήρως την ελίτ και στρέφεται εις βάρος του ουγγρικού λαού".

"Περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης, απαγόρευση των απεργιών, διαφθορά, αυταρχισμός και υπερσυγκέντρωση εξουσιών, ρατσισμός και ξενοφοβία, όλα αυτά, μαζί με τον αντικομμουνισμό της ουγγρικής Κυβέρνησης, συνθέτουν την πραγματικότητα που εξοντώνει τον ουγγρικό λαό", ανέφερε.

Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι παρόλο που το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές και τόσο η ουγγρική κυβέρνηση, όσο και αυτή της Πολωνίας αλλά και άλλων κρατών, "επιλέγουν αλα καρτ την συμμετοχή στην ΕΕ".

"Για παράδειγμα, ενώ λαμβάνουν πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, αρνούνται να υλοποιήσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για ίση κατανομή των βαρών στο προσφυγικό. Και δυστυχώς η παραβίαση αυτή των βασικών αρχών της Ένωσης γίνεται ανεκτή ενώ σε υποδεέστερες περιπτώσεις παραβιάσεων ευρωενωσιακής νομοθεσίας επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα", σημείωσε.

Για τα κρούσματα ρητορικής μίσους στην Κύπρο και τον χειρισμό που γίνεται, ο κ. Συλικιώτης είπε πως αυτά τα κρούσματα «είναι κυρίως από τους εκπροσώπους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αλλά και από ορισμένα ΜΜΕ».

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό για εμάς είναι η ανοχή και η ατιμωρησία που επιδεικνύει το κράτος απέναντι στα κρούσματα ρατσισμού και ρητορικής μίσους, τα οποία παραβιάζουν την κυπριακή και ευρωενωσιακή νομοθεσία. Όσο ενισχύονται τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κυπριακό λαό όπως η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, η διάλυση του κράτους πρόνοιας, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα ενισχύεται και η ρητορική μίσους», υποστήριξε ο κ. Συλικιώτης.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της πάλης και της ενεργούς συμμετοχής ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και υποστήριξε πως η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να λειτουργήσει διεκδικητικά, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μετατοπίσει την πολιτική συζήτηση στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.

«Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανάχωμα για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ακροδεξιά, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία», ανέφερε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:34

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Live: Υποβάλλονται αυτή την ώρα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
08:51
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.