Δημοσκοπήσεις: Ισχυρό ΕΛΚ δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Προβάδισμα στον κεντροδεξιό υποψήφιο Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυξάνοντας τη διαφορά του σε έδρες από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αλλά και άνοδο της ακροδεξιάς, δείχνει ανάλυση δημοσκοπήσεων από το πρακτορείο Reuters.

Η ανάλυση βασίζεται σε δημοσκοπήσεις στις 27 χώρες-μέλη ή σε πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Δείχνει, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ότι το ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του σε έδρες από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) ο υποψήφιος των οποίων θα είναι ο Φρανς Τίμερμανς, νυν αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ωστόσο, οι δύο αυτές πολιτικές ομάδες από κοινού θα καταλάβουν λιγότερες από τις μισές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση της ανόδου των αντιευρωπαϊστών εθνικιστών και διαφόρων άλλων μικρότερων κομμάτων.

Στις περισσότερες χώρες, στις ευρωεκλογές χρησιμοποιείται το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που καθιστά σχετικά εύκολο τον υπολογισμό των εδρών που μπορεί να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, το ΕΛΚ μπορεί να κερδίσει περίπου 177 από τις συνολικά 705 έδρες, ενώ σήμερα έχει 219 έδρες σε σύνολο 751, αλλά οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μειωθούν λόγω Brexit, τον Μάρτιο. Οι S&D θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση, με 141 έδρες, από 189 έδρες σήμερα.

Ένας άτυπος «μεγάλος συνασπισμός» με το ΕΛΚ δεν θα εξασφάλιζε επομένως πλειοψηφία στα δύο κόμματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν θα πρέπει να αναζητήσει ευρύτερη στήριξη για να προωθεί τις προτάσεις του.

Οι Πράσινοι, που καταγράφουν σημαντική άνοδο στη Γερμανία, εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να κερδίζουν τις 23 από τις 96 έδρες της Γερμανίας, αλλά στο σύνολο θα έχουν περίπου 48, δηλαδή τέσσερις λιγότερες από σήμερα.

Οι φιλελεύθεροι της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατιών (ALDE), υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμαχήσουν με τον κεντρώο κόμμα En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε τρίτη δύναμη, με 83 έδρες. Οι ευρωσκεπτικιστές, αντιφεντεραλιστές Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά, δεδομένου ότι θα αποχωρήσουν και οι ιδρυτές τους, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

Οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), με τη βοήθεια και του κυβερνώντος πλέον Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσουν 20 έδρες και να φτάσουν μαζί τις 98, παρόλο που στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μετέχει πια το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας.

Αν και είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστο πού θα ενταχθούν τα αντιμεταναστευτικά κόμματα, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας, η ευρύτερη ομάδας της ακροδεξιάς ενδέχεται να αυξήσει τη δύναμή της στο 14%, από 10% σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) τέλος, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Reuters, φαίνεται ότι θα αυξήσει τις έδρες της στις 57, από 51 σήμερα. Περίπου 50 έδρες θα μοιραστούν σε άλλα, μικρότερα κόμματα ή μεμονωμένους υποψηφίους (από 21 σήμερα).

Πηγή: Reuters

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.