Ευρωεκλογές 2019: Περισσότερη ή Λγότερη Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές του 2019 θεωρούνται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται αυτή τη φορά για μια αναμέτρηση ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα, αλλά μεταξύ των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και εκείνων που θέλουν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί

Τα θεσμικά όργανα εκφράζουν ανησυχία για τον ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί, την άνοδο των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται κατά της Ευρώπης, αλλά και για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις που ζημιώνουν την εικόνα της ΕΕ. Ετσι, ρίχνονται στην μάχη με επικοινωνιακές στρατηγικές ενόψει των εκλογών που θα είναι οι πρώτες μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σημειώνεται ότι το Brexit θα γίνει στις 29 του Μάρτη 2019 και οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν δύο μήνες μετά μεταξύ 23-26 Μαϊου σε 27 κράτη μέλη. Στην Κύπρο οι πολίτες θα ψηφίσουν την Κυριακή 26 Μαϊου

“Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μια μάχη όχι μόνο ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια “, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με έρευνα, για τους Κύπριους πολίτες τα πρώτα πέντε θέματα που πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα για συζήτηση κατά την προεκλογική εκστρατεία είναι πρώτον η οικονομία/ανάπτυξη, δεύτερον η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τρίτον η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, τέταρτον η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και πέμπτο η μετανάστευση.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προτεραιότητα είναι η μετανάστευση, ακολουθεί η οικονομία, η ανεργία των νέων και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες του Κοινοβουλίου το 2018, επιβεβαιώνουν τη σταθερά αυξανόμενη στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οποία ρωτήθηκαν 27.000 άτομα από 28 κράτη μέλη, κατέγραψε ότι το 62% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετική, ενώ περισσότεροι τα δύο τρίτα (68%) συμφωνούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ΕΕ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1983.

Επίσης, ενόψει και της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο, ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των Ευρωπαίων θα ψήφιζε για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ (πλειοψηφία σε όλα τα κράτη μέλη) και μόνο το 17% θα ήταν υπέρ της αποχώρησης, με άλλο ένα 17% να είναι αναποφάσιστο.

Στην επικοινωνιακή του στρατηγική το Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και γιατί είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή συνεργασία που συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ευημερία και την προστασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά το Brexit και τις ευρωεκλογές θα μειωθεί στους 705 από 751 που είναι σήμερα λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και λόγω μιας ανακατανομής εδρών που έχει συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, από τις 73 θέσεις που κατέχουν οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, οι 27 θα διανεμηθούν σε 14 κράτη μέλη, ενώ 46 θα μείνουν κενές για το ενδεχόμενο νέας διεύρυνσης. Η Κύπρος θα συνεχίσει να εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:41

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.