Ενίσχυση crowdfunding και προστασίας επενδυτών

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ευρωκοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα τη θέση της για κοινούς κανόνες στην περαιτέρω ενίσχυση του crowdfunding στην ΕΕ.

Το εγκρινόμενο κείμενο αποσκοπεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες crowdfunding να λειτουργήσουν ομαλά στην εσωτερική αγορά και να προωθήσουν τη διασυνοριακή χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην ΕΕ, προσβλέποντας σε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την παροχή υπηρεσιών crowdfunding.

Το Crowdfunding αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ένας πάροχος υπηρεσιών crowdfunding λειτουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα ανοιχτή στο κοινό για να διευκολύνει τους υποψήφιους επενδυτές ή τους δανειστές να ταιριάζουν με επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση.

Ευρύτερο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης

Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού αυξάνοντας το ανώτατο όριο για κάθε προσφορά σε κλίμακα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ (από 1 000 000 ευρώ - όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), υπολογιζόμενη για περίοδο 12 μηνών.

Προστασία των επενδυτών: σαφής πληροφόρηση και διαφάνεια

Οι πάροχοι υπηρεσιών Crowdfunding θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και τα έξοδα που σχετίζονται με την επένδυσή τους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων αφερεγγυότητας και των κριτηρίων επιλογής των έργων. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές των Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων συνιστούν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πολλαπλών συναλλαγών θα πρέπει να γνωστοποιούν τα ποσοστά αθέτησης των σχεδίων που προσφέρονται στην πλατφόρμα τους κάθε χρόνο.

Οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει επίσης να έχουν στη διάθεσή τους ένα βασικό ενημερωτικό δελτίο επενδυτικών πληροφοριών που καταρτίζει ο ιδιοκτήτης του έργου για κάθε προσφορά εξαγοράς.

Σύγκρουση συμφερόντων και καταγγελιών

Η ικανότητα των ECSP να συμμετέχουν οικονομικά σε οποιαδήποτε προσφορά crowdfunding στις πλατφόρμες τους παραμένει περιορισμένη και εξαρτάται από τους παρόχους.

Επιμέλεια: Σταύρος Νικολάου

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.