Προϋπολογισμός Ε.Ε: έμφαση σε νέους και απασχόληση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε με ψήφισμα τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019 με 166,34 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 149,3 δισ. ευρώ για πληρωμές. Στη συνέχεια ξεκινά η περίοδος «συνδιαλλαγής» με το Συμβούλιο διάρκειας τριών εβδομάδων, η οποία έχει σκοπό την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων η οποία έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο.

Στο ψήφισμα του προϋπολογισμού οι ευρωβουλευτές επαναβεβαιώνουν τις προτεραιότητές τους: βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια, αντιμετώπιση των ριζικών αιτίων των μεταναστευτικών ρευμάτων και προσφυγικού ζητήματος, διαχείριση των μεταναστών και μετανάστευσης, καταπολέμηση της αλλαγής κλίματος και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ειδική προσοχή στους νέους με ενισχυμένη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα Erasmus+ και στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν 362 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα Erasmus +. Προστέθηκαν επίσης 346,7 εκατομμύρια ευρώ στην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 580 εκατομμύρια ευρώ το 2019 για να βοηθήσουν τους νέους που είναι απελπισμένοι για μια θέση εργασίας.

Άλλες σημαντικές προσθήκες περιλαμβάνουν:

74,7 εκατ. ευρώ για προγράμματα και οργανισμούς σχετικούς με την ασφάλεια ·
50 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ που πλήττονται από την αφρικανική πανώλη των χοίρων
28,9 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού με σαφή σχέση με τα βασικά αίτια της μετανάστευσης στην άμεση και πιο μακρινή γειτονιά της ΕΕ, όπως το χρηματοδοτικό μέσο για αναπτυξιακή συνεργασία (DCI, +147,5 εκατ. ευρώ), το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας (ENI, νότιο ταμείο γειτονίας και Παλαιστίνης, + 146 εκατ. ευρώ), καθώς και προενταξιακή βοήθεια για τα Δυτικά Βαλκάνια (+ 56,3 εκατ. ευρώ ευρώ). Όσον αφορά τις ενέργειες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν 33 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ολοκλήρωσης.

Η εισηγήτρια Ν. Βιόττι (S & D) δήλωσε ότι χάρη σε αυτόν τον φιλόδοξο προϋπολογισμό, ο σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν οι μείζονες προκλήσεις οίτη, η ανάπτυξη, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και αλληλεγγύη προς τους πολίτες καθώς και το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα.

Κυρίως όμως έδωσε έμφαση στην υποστήριξη των νεότερων γενεών, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του προϋπολογισμού, ειδικά με το πρόγραμμα Erasmus +, αλλά και με την ενίσχυση των νέων ως προς την αντιμετώπισης της ανεργίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:49

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.