Στη Βουλή ο προϋπολογισμός με ματιές στις Προεδρικές

Παρά τους ενδοιασμούς και τις  επικρίσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εντούτοις όπως όλα δείχνουν ο προϋπολογισμός για το 2018 θα υπερψηφιστεί.


Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σήμερα από τους αρχηγούς των κομμάτων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης, αναμένεται να υπερψηφιστεί οριακά με  τουλάχιστον 30 ψήφους υπέρ την προσεχή Τετάρτη μετά την τριήμερη συζήτηση. Πέραν από τους  18 βουλευτές του ΔΗΣΥ τον προϋπολογισμό αναμένεται να υπερψηφίσουν οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης συν ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Συλλουρης αλλά εκτός απροόπτου και οι εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η Αλληλεγγύη παρά τις ενστάσεις της θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό με τις τροπολογίες που έχει ήδη καταθέσει μαζί με τις δυνάμεις της αλλαγής, με στόχο αυτός να καταστεί ένας προϋπολογισμός αλλαγής, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος, Μιχάλης Γιωργάλλας.
 Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κύριος Γιωργάλλας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2018 κομβικής σημασίας, γιατί αποτυπώνει τις θυσίες, τις περικοπές, τις αδικίες και τις στερήσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο Κυπριακός λαός, προκειμένου σήμερα η Κυβέρνηση να καμαρώνει, όπως ανέφερε, για πλεονάσματα.
 Ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός, συνέχισε, είναι καλός λογιστικά όμως είναι ρηχός, άνευρος και χωρίς όραμα.
 Για το Κυπριακό, ο κύριος Γιωργάλλας είπε ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη γειτονιά μας, κρέμονται μόνιμα από μια κλωστή, κάτι που επιβάλλει νέα στρατηγική διαχείριση του προβλήματος.

ΕΔΕΚ

 Παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκαν ορισμένοι δείκτες στην οικονομία, δεν δικαιολογείται η ευφορία που καλλιεργεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
 Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κύριος Σιζόπουλος χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό κατά βάση διαχειριστικό και όχι αναπτυξιακό, προσθέτοντας ότι είναι εμφανής η απουσία ποιοτικών μέτρων που θα προσδώσουν στην κυπριακή οικονομία μακροοικονομική σταθερότητα.
 Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε την ανάγκη νέας τακτικής στη βάση, μιας νέας στρατηγικής, που θα προβάλλει την πραγματική φύση του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης, όπως το αντιμετωπίζουν ανεπιτυχώς οι οπαδοί της δήθεν λύσης.

ΔΗΚΟ

 Συνηθισμένο, χωρίς εκπλήξεις τη στιγμή που η οικονομία αντιμετωπίζει ασυνήθιστα προβλήματα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κύριος Παπαδόπουλους είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρει τεράστια ευθύνη για πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις, όπως ότι πήγε παντελώς απροετοίμαστος στο πρώτο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου του 2013.
 Κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση, για την ανάπτυξη και για διόρθωση αδικιών. Δεν είναι, είπε, με προεκλογικά πυροτεχνήματα που θα επιλύσουμε τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
 Ο πρόεδρος του Δηκο ανέλυσε τις δικές του προτάσεις για την οικονομία, υποσχόμενος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και για την ανάπτυξη.
 Για το Κυπριακό, ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε παταγώδη αποτυχία το αποτέλεσμα των τελευταίων δέκα ετών, με προέδρους τους Νίκο Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια. Λέγοντας ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει αλλεργία με την Ομοσπονδία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η χάραξη νέας στρατηγικής αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, με επιδίωξη την τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής.

ΑΚΕΛ

 Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι, λίγο πριν από τις εκλογές, μοιράζει απλόχερα εξαγγελίες και κενές επιταγές, ζητώντας από την κοινωνία την επανεκλογή του.
 Η κοινωνία όμως, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αναξιόπιστος και ότι προεκλογικά μπορεί να μεταμορφώνεται σε Αγιο Βασίλη, αλλά μετεκλογικά θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και να στηρίζει τους λίγους σε βάρος των πολλών.
 Ο κύριος Κυπριανού κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη και ότι κατέστησε την Κύπρο πρωταθλήτρια στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας.
 Μιλούν συνεχώς, ανέφερε, για success story, όμως η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αποτύχει.
 Χαρακτήρισε αντι-αναπτυξιακό και κοινωνικά ανάλγητο τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ θα τον καταψηφίσει.
 Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τον κύριο Αναστασιάδη όχι μόνο γιατί κούρεψε τις καταθέσεις του κόσμου, αλλά και γιατί κούρεψε την ελπίδα του λαού για λύση του Κυπριακού.
 Κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έκανε πίσω την κρίσιμη στιγμή, σφραγίζοντας και με τη δική του στάση το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, καταλογίζοντάς του ασυνέπεια και αναποφασιστικότητα.
 Ο Αντρος Κυπριανού επέκρινε και την πολυδιαφημιζόμενη, όπως τη χαρακτήρισε, νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου, καλώντας τον υποψήφιο Πρόεδρο να διευκρινίσει κατά πόσο αποδέχεται ή απορρίπτει τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία.

ΔΗΣΥ
 Βιώσιμος, πλεονασματικός και αναπτυξιακός είναι ο Προϋπολογισμός για το 2018, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι επανήλθε η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, η οποία παρουσιάζει υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξασφαλίζει συνεχείς αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ μειώθηκε η ανεργία.
 Ανέφερε ότι, με τις ορθές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε νέας φορολογίας, αλλά αντίθετα με μείωση και κατάργηση φορολογιών, έχει επιτευχθεί η αύξηση των δημοσίων εσόδων.
 Επεσήμανε ότι αυτή η πορεία της οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο και στις θυσίες των πολιτών, στην υπεύθυνη στάση των κοινωνικών εταίρων, καθώς και στην υπευθυνότητα κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως το ΔΗΚΟ.
 Ακόμη και το Ακέλ, είπε, έστω κι αν δεν στήριξε τα απαραίτητα για τη σωτηρία της χώρας νομοσχέδια, δεν παρότρυνε εργαζομένους σε απεργίες και άλλα ακραία μέτρα, διασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη.
 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση η διαφύλαξη αυτής της πορείας της οικονομίας, γιατί η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτυγχάνεται με πράξεις ουσίας και όχι με συνθήματα.
 Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι, με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, εφόσον ανταποκριθεί ουσιαστικά και η Τουρκία, μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε έναν έντιμο, βιώσιμο και αποδεκτό συμβιβισμό, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο.

ΕΛΑΜ

 Ως μη κοινωνικά ευαίσθητο, μη αναπτυξιακό και μη ορθά διαρθρωμένο, θα καταψηφίσει το Ελάμ, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, πλην του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.
 Οπως δήλωσε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, εκείνοι που κατέθεσαν τον Προϋπολογισμό μπορεί να είχαν το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές. Αλλά εμείς, πρόσθεσε, έχουμε πάντα το βλέμμα στις επόμενες γενιές.
 Ο κύριος Παπαγιάννης τόνισε ότι το ΕΛΑΜ, θέλει ένα κράτος δίκαιο, κυρίαρχο, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες να διατηρούν σοβαρή αποτρεπτική ισχύ έναντι της επεκτατικής Τουρκίας και ένα κράτος αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Γράφει:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πηγή:ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.