Οι 27 ΥΠΕΣ υιοθέτησαν κοινή δήλωση προτεραιοτήτων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Kοινή δήλωση προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υιοθέτησαν μετά από τηλεδιάσκεψη οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ. Η δήλωση έρχεται ανήμερα της 5ης επετείου των καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, στο θέατρο Bataclan και έξω από το Stade de France.


Με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις οι 27 αναγνωρίζουν ότι "μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους" και ορίζουν τις  ακόλουθες προτεραιότητες που απαιτούν δράσεις:

- Θρησκευτική ελευθερία
- Κοινωνική συνοχή
- Ενίσχυση της ασφάλειας ενός χώρου Σένγκεν που λειτουργεί καλά
- Εξασφάλιση ασφάλειας
- Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης - online και offline
- Ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα που αποτελούν τρομοκρατική ή βίαιη εξτρεμιστική απειλή
- Ξένοι τρομοκράτες μαχητές
- Ανανεωμένη αρχιτεκτονική πληροφοριών της ΕΕ
- Προστασία δημόσιων χώρων

Αναλυτικά οι 27 αναφέρουν: "υποστηρίζουμε την ελευθερία, ενεργούμε με αποφασιστικότητα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους. Θα διατηρήσουμε τις κοινές μας αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θα προστατεύσουμε τις πλουραλιστικές μας κοινωνίες και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή βίας που στοχεύει τους ανθρώπους με βάση την πραγματική ή υποτιθέμενη εθνοτική καταγωγή τους, ή τη θρησκευτική τους πεποίθηση ή βάσει άλλων τύπων προκατάληψης".

"Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον βάρβαρο τρόμο ολιστικά, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, διατηρώντας πλήρως όλες τις εγγυήσεις βάσει του κράτους δικαίου καθώς και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Τα θεμέλια της Ευρώπης δεν θα κλονιστούν από τη μάστιγα του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κερδίσουν τον αγώνα τους. Θα αναλάβουμε δράση ενάντια στην απειλή της πόλωσης", τονίζουν οι 27.

Σημειώνουν ότι "η Ευρώπη έχει διανύσει έναν σκληρό και οδυνηρό δρόμο για να αγκαλιάσει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας. Ελευθερία συνείδησης και θρησκείας σημαίνει την ελευθερία να ακολουθείτε ή να μην ακολουθείτε μια θρησκεία. Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων και συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για άτομα με κοσμικές απόψεις. Τονίζουμε λοιπόν τη δέσμευσή μας να προστατεύουμε στην Ευρώπη τη θρησκευτική έκφραση που είναι ειρηνική και σεβαστή στους νόμους που θεσπίζουν τα κράτη μέλη μας. Αυτό ισχύει εξίσου για όλες τις θρησκείες. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στην Ευρώπη από την οργάνωση ή τη διαμόρφωση θρησκευτικών παραδόσεων για εξτρεμιστικούς σκοπούς και από εξτρεμιστικές ερμηνείες που οδηγούν σε βία".

"Οι εξτρεμιστικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην καταστροφή της ελεύθερης κοινωνικής τάξης θα παταχθούν με την πλήρη ισχύ και τη συνοχή του κράτους δικαίου", προειδοποιούν.

"Ωστόσο, αυτός ο αγώνας ενάντια στον εξτρεμισμό δεν πρέπει να οδηγήσει στον αποκλεισμό και τον στιγματισμό των θρησκευτικών ομάδων. Ο αγώνας μας ενάντια στην τρομοκρατία δεν στρέφεται κατά θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά ενάντια στον φανατικό και τον βίαιο εξτρεμισμό", ξεκαθαρίζουν.

"Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις πολλές διαφορετικές φωνές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλουραλιστικής, ανοιχτής και φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κοινωνίας μας και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αφήνουμε χώρο για κανένα είδος εξτρεμισμού να μας χωρίσει. Πρέπει να προωθήσουμε ότι η θρησκευτική εκπαίδευση και κατάρτιση - κατά προτίμηση εντός της ΕΕ - συνάδει με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες", αναφέρουν.

"Οι παραβιάσεις της δημοκρατικής τάξης και των αξιών των ευρωπαϊκών κρατών μελών ή των εθνικών τους νόμων δεν πρέπει ούτε να υποτιμούνται ούτε να γίνονται ανεκτές, ανεξάρτητα από το τι τους παρακινεί. Οι οργανισμοί που δεν ενεργούν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και υποστηρίζουν περιεχόμενο που είναι αντίθετο με τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες δεν θα πρέπει να υποστηρίζονται από δημόσια χρηματοδότηση, ούτε σε εθνικό ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, θα πρέπει να περιοριστεί η ανεπιθύμητη ξένη επιρροή εθνικών αστικών και θρησκευτικών οργανώσεων μέσω μη διαφανών χρηματοδοτήσεων", προβλέπουν οι 27.

Σε ό,τι αφορά τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας αναφέρουν: "για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη λειτουργία του Σένγκεν και να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, πρέπει να συνεχίσουμε με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις νέες βάσεις δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα των βάσεών δεδομένων μας".

"Το Σένγκεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ολοκλήρωσης, που εγγυάται δωρεάν ταξίδια προσώπων μεταξύ των κρατών μελών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας", αναφέρουν.

"Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να γνωρίζουν ποιος εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν και ποιος ταξιδεύει σε αυτόν".

"Πρέπει να ελέγξουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταγράφουμε τις εισόδους και τις αναχωρήσεις από τον χώρο Σένγκεν σε ψηφιακή μορφή και να συνεργαζόμαστε στενότερα με τρίτες χώρες προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις τρομοκρατικές απειλές".

Ταξιδιωτικές κινήσεις ατόμων που παρουσιάζουν τρομοκρατική ή βίαιη εξτρεμιστική απειλή αποτελούν μείζονα πρόκληση για τις αρχές ασφαλείας", σημειώνουν.

"Όπως προβλέπει η Συνθήκη, τα κράτη μέλη φέρουν την ευθύνη για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης και για την προστασία της εσωτερικής ασφάλειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω επιλογές για μέτρα ασφαλείας εντός του χώρου Σένγκεν, καθώς και μέσα για τη διασυνοριακή συνεργασία επιβολής του νόμου".

"Εάν η κατάσταση το απαιτεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να αποφασίσουν να επαναφέρουν και να παρατείνουν τους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν", τονίζουν οι 27.

Σε ό,τι αφορά τη ριζοσπαστικόποιηση, οι 27 αναφέρουν ότι "στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις του κανονισμού για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (TCO) έως το τέλος του έτους, διατηρώντας παράλληλα την ισχυρή φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε ένα νέο και αποτελεσματικό επιχειρησιακό μέσο για τη διασυνοριακή εξάλειψη του τρομοκρατικού περιεχομένου".

Όπως αναφέρουν "ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η έκδοση εντολών κατάργησης με διασυνοριακό αποτέλεσμα και η δημιουργία ενός νέου και γρήγορου και αποτελεσματικού μέσου για την καταπολέμηση τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο εντός μίας ώρας ή λιγότερο από την αναφορά του, διατηρώντας παράλληλα αποτελεσματικές διασφαλίσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων".

Καλούν δε την Κομισιόν να παρουσιάσει "έναν φιλόδοξο Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) σχετικά με την ενίσχυση της ευθύνης των εταιρειών Διαδικτύου να καταπολεμήσουν το παράνομο περιεχόμενο και την ενίσχυση του, να εισαγάγει νέες κυρώσεις και κατάλληλα άλλα μέτρα".

"Αυτός ο νέος κανονισμός πρέπει να ορίζει τις κατάλληλες απαιτήσεις για την κατάργηση παράνομου περιεχομένου με ταυτόχρονο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης", σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.